Кунева: Противниците на приемането ни в Шенген са все по-малко

Българските ученици са най-неграмотни

Негативните тенденции срещу влизането на България в Шенген са значително намалели. Работим за частично присъединяване на България през октомври тази година към споразумението. Това каза вицепремиерът по координация на европейските въпроси и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на еднодневно работно посещение с министъра на правосъдието Христо Иванов в Холандия, предаде „Фокус“.

Кунева даде да се разбере, че България е готова на поетапно присъединяване към Шенген, както и на преговори как и в какви срокове да стане това.

„Ние разбираме, че в процеса, в който има нови изисквания за сигурността, едно постепенно влизане в Шенген може да даде сигурност на страните, където общественото мнение не е напълно убедено в ползите и нуждата от това България да се присъедини към Шенген. Ние сме готови да стъпим на основата на преговори, които не са се случвали в ЕС досега – България да влиза в Шенген граница по граница. Може да започнем с въздушна и морска, а по-късно да се присъедини и сухопътната граница. Търсим начин и България, и другите страни, да бъдат спокойни“, каза вицепремиерът Меглена Кунева. Тя изтъкна и собствения си принос за успешно приключване на процеса. „Положих изключително много усилия, за да обясня на всички позицията на България, за да разделя механизма по правосъдие и вътрешен ред от Шенген, за да намалим броят на страните, които се противопоставят на България; да докажа, защо е важно и за България, и за ЕС да бъдем надеждна външна граница”, посочи Кунева. Тя подчерта, че без активната намеса на министър-председателя пълното влизане на България в Шенгенското пространство е невъзможно:
„Надявам се, че след разговорите на министър-председателя Бойко Борисов с ключови негови колеги в ЕС е изпратен много ясен и силен сигнал към съответните национални правителства, които трябва да разчистят пътя на България за Шенген. Без активната намеса на министър-председателите на страните, това няма как да стане. Там е мястото, където трябва да се циментират усилията, които са направени дотук“, допълни Меглена Кунева, като изрази увереност, че страната ни е готова за присъединяване към Шенгенското пространство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.