Кунева: Партиите в РБ ще се разберат за общо явяване на изборите

Българските ученици са най-неграмотни

Всяка от партиите в Реформаторския блок има своя динамика, но решението за общо явяване на местните избори трябва да бъде взето. Големи разминавания в позициите на националните ръководства няма, но по-различна е ситуацията с местните им структури. Това коментира в студиото на bTv лидерът на ДБГ Меглена Кунева. Тя подчерта, че Найден Зеленогорски не е отправил ултиматум към останалите партии, когато е заплашил да подаде оставка като председател на предизборния щаб. По думите на Кунева, ДБГ се организира по-бързо за вота, а бившият кмет на Плевен без коалиционно споразумение е оставен на принципа „И сам войнът е войн”.

„Не е лесно за нито един от лидерите, има натрупани отношения, особено в градовете. Те трябва да са сигурни, че не просто го искат, а партиите им по места го искат”, посочи тя и даде пример с Видин, където отношенията между структурите на различните политически сили са сложни.

Кунева отбеляза, че вече има и случаи, в които местните организации на партиите от РБ са се събрали и са стигнали до единна кандидатура – в Плевен и Добрич.

Лидерът на ДБГ категорично отхвърли твърденията, че партията й е претърпяла провал при опита си да наложи Соломон Паси за кмет на София. Според нея целта е била да се предложи човек, който да събере широка периферия, но е последвала „рязка реакция от страна на някои колеги” (основно от ДСБ-б.р.).

Тя поздрави предложения от ДСБ Вили Лилков, като подчерта, че и той като Соломон Паси е заявил, че е склонен да бъде само единен кандидат на РБ. Според нея крайната цел е реформаторите да се съберат, да обсъдят няколко кандидатури и да изберат най-добрата.

Меглена Кунева коментира и ситуацията в Гърция. Тя коментира, че някои гневни реакции на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер се дължат на усещането, че усилията му потъват: „Виждаш как се изплъзва икономиката, как се изплъзва мирът, как се изплъзва една от страните от ЕС от намиране на решение заедно”.

Според нея гърците трябва да разберат, че сегашният преговорен подход на правителството им не може да даде резултат. Тя беше категорична, че бизнесът в Гърция иска страната да остане в еврозоната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.