Кунева: Народното събрание се унизи, аз съм от добрите

Вицепремиерът и лидер на партия ДБГ (част от Реформаторския блок) Меглена Кунева отправи остри критики към народните представители, които в четвъртък отхвърлиха още на първо четене подготвения от нея и внесен от МС законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. Както вече съобщихме, само ГЕРБ и Реформаторският блок подкрепиха проекта. ДПС, Атака, Патриотичният фронт и АБВ гласуваха “въздържали се”, а от БСП Лява България – “против”. В сутрешния блок на bTv Кунева заяви, че отхвърлянето на закона на първо четене показва кой има ясно изразена воля за борба с корупцията и не тя, а парламентът трябва да се чувства унизен.

“Аз смятам, че това, което направихме с този закон, показа кой има воля да се бори с корупцията. Унизи се българският парламент, защото при един фрапиращ въпрос, който е на дневен ред, българският парламент каза: „Това не ни нтересува”. Една част от изказванията бяха, че щяла да се създаде политическа полиция, представете си…”, заяви Кунева, след което допълни: “Аз съм на страната на добрите”. По думите на вицепремиера, всички, които подкрепиха този закон (общо 101 депутатите от ГЕРБ и РБ) заслужават да бъдат специално отбелязани за куража им, тъй като е очевидно, че не е леко да се направи сериозна стъпка в борбата с корупцията. Освен това Кунева изрази учудването си от решението на Патриотичния фронт да се въздържат, тъй като до този момент не били дали никакви заявки, че няма да подкрепят закона.

“АБВ бяха по-резервирани, но направихме всичко възможно да им дадем пълна информация и да ги успокоим, че този закон е повече от професионално направен”, демонстрира самочувствие Кунева, след което изтъкна, че проектът й отново ще бъде внесен в Народното събрание.

На въпрос кое е променило позицията им, тя отговори: „Интересът им най-вероятно. Те имат своя политически интерес, а колко дълбоко той се корени в страха от това да направим решителна крачка в борбата с корупцията, нека обществото пита”.

„Нека да ви кажа нещо за следващите 3 месеца, в които ще се работи по закона за антикорупцията. Щом аз се занимавам с това, той няма да бъде по-слаб”. В противен случай, ако законът е по-слаб от това, което в момента се предлага, аз ви гарантирам, че Движение „България на гражданите” и целият Реформаторски блок няма да го подкрепят, допълни още Меглена Кунева.

Меглена Кунева отправи остри критики срещу АБВ, която е една от формациите, подкрепящи управлението.

“АБВ прояви колебание по много от въпросите и сменя бързо позициите си. Смени ги за дълга, смени ги още няколко пъти, последно за промените в Конституцията.
Ако това е просто игра на мускули и да се види, че реформаторското мнозинство, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок зависи и трябва да дава някакви концесии на АБВ, според мен това е грешна политика. Така не се прави”, допълни Меглена Кунева. По думите й, в момент, в който има огромен проблем в нашето общество, има проблеми с политици от АБВ, подозрения откъде идват парите, да не се подкрепи този закон е манифестиран израз на страха, заяви още Кунева.

Тя беше категорична, че няма намерение да отстъпва по нито един пункт

„Това, което аз исках от господин Борисов и за което получих уверение е, че ние ще направим още по-силен закон”, изтъкна Кунева. И допълни, че в гласуването на антикорупционния закон в парламента ясно се е видяло, “че това е най-сериозният политически закон за България, по-сериозен от всичко останало”.

“Ако това е опит да се дестабилизира правителството, действително ГЕРБ и Реформаторският блок трябва да направят много сериозна оценка на ситуацията и да видят кои са истинските приятели и при какви случаи”, допълни Меглена Кунева в студиото на bTv.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.