Кунева: Нека видим откъде идват капиталите на LIC 33

Кунева иска мандата, за да не обиди президента

С Румяна Бъчварова работим в сътрудничество за приемането на България в Шенген. Това заяви в предаването „Преди всички” по БНТ вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева. На въпрос, свързан с оглавяването на вътрешното министерство от вицепремиера Румяна Бъчварова, Кунева посочи, че от Реформаторския блок, са доволни от назначението на вицепремиера Бъчварова.

„Аз лично съм доволна от това. Шенген е 90% – МВР и 10% дипломатически усилия. От тези 10 % – 9% са резултат на най-високо лобиране на ниво министър-председател и президент. Останалата работа съм я свършила, но за да може да се стигне до тази най-висока степен на убеждаване на нашите партньори, ние трябва да кажем – вижте толкова е важно за нас МВР, че ние слагаме там вицепремиер”, коментира Кунева.

В коментар за сделката на банкера Цветан Василев с международната компания LIC33, вицепремиерът Кунева заяви, че правителствената пресслужба вече е излязла със становище, което по думите й е обрано, няма фойерверки в заключенията, но е достатъчно сериозно.

„Когато става въпрос за проверка,и думата проверка излиза от думата правителство, това е вече нещо много сериозно. Естествено, че това какви капитали влизат в България, кой притежава българските предприятия е от наш абсолютен национален интерес, бих казала и от европейски, разбира се”, категорична бе Кунева.

Вицепремиерът каза още, че е редно да се инициира проверка за произход на капиталите. „Това е задължение на правителството. Ние сме членове на многобройни конвенции, които са свързани, включително и с чистотата на произхода на средствата. Това е абсолютно задължително. Смятам, че тогава, когато има основателно съмнение и то е обществено съмнение и то е обществено изречено органите, които се занимават с разследване, с разузнаване, трябва да влязат в правата си. Аз съм сигурна, че това се случва, просто трябва да изчакаме време, за да излязат публично тези проверки”, каза още Кунева. „Произходът на средствата е изключително силно оръжие, то е антикорупционно, то е антитерористично”, каза още вицепремиерът Кунева.

Меглена Кунева каза още, че няма посещение извън България, в което партньорите на страната ни, да не попитат колко стабилна е коалицията.
„Няма как да правиш планове без да излъчваш стабилност. Водещият мотив днес е стабилност, за да можем да планираме какво става в здравеопазването, какво става в образованието, неща които засягат абсолютно всеки българин и разбира се фудаментални теми като съдебна реформа и икономика”, категорична бе Кунева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.