Кунева: Надявам се науката да стане “лого” на България

В България има изключително светли умове. Надявам се през управлението на оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж” да направим така, че те и науката в България да бъде “логото”, “марката” на страната ни навън и когато се каже България хората да мислят за гениални математици. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на новопостроения Център по информационни технологии към Лабораторията за математична химия на Университета “Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Бургас.
Центърът е построен изцяло със средства на лабораторията, набрани от лицензионните договори с международни агенции и концерни. Лабораторията под ръководството на проф. дхн Ованес Мекенян създава от няколко десетилетия молекулни модели за прогнозиране на биологични ефекти на различни химически съединения, с което на практика се ограничава тестването на различни продукти от козметичната и други индустрии върху животни. Тя е сред най-известните лаборатории в света и обучава учени от страни като Япония, Канада и Австралия и успешно работи с Европейската химическа агенция. Има 175 проекта и над 8000 потребители. Проф. Мекенян е носител на наградата “Питагор” през 2012 г., както и на престижната награда за учени с принос към околната среда Lush prize през 2014 г.
Кметът на Бургас Димитър Николов коментира, че лабораторията по математична химия предлага устойчив модел на връзката между бизнеса и науката. Той посочи, че през Оперативната програма университетът ще кандидатства за създаването на бизнес-център на негова територия, който да предлага трансфер на наука.

(Снимка: Пресцентър на МОН)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.