Кунева харесва румънския модел на борба с корупцията

Българските ученици са най-неграмотни

„Това, което България трябва да направи, е да има независима прокуратура и независим съд. „Румънски опит” означава специализирана прокуратура. Там има дирекция, която е в рамките на голямата прокуратура. В Германия обаче няма такова нещо. В Португалия и Франция също няма такава”, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните Меглена Кунева в интервю за Нова телевизия.

Кунева е направила пълна проверка кога и при какви обстоятелства може да се въведе подобна специализирана прокуратура и какви ще са ползите за България: „Преди няколко години направихме специализиран съд. Думата „специализиран” не произвежда магическо действие. Това, което може да се направи в България сега и веднага, е първо да се засили и гарантира независимостта на прокуратурата и тя да работи по начина, по който работи това специализирано звено в Румъния”, коментира вицепремиерът. Според нея за да може прокуратурата да предаде на съд човек след приключено разследване, тя трябва да разполага с много добри доказателства, а те се събират от МВР.

„В Румъния вземат за шест години служители на МВР и разузнаването, събират ги под обща шапка в специализираната прокуратура и в рамките на този мандат те работят заедно “, поясни Кунева. По думите й, ако такова звено от трите институции заработи, в България няма да има институционален дефицит.
Меглена Кунева предлага тестове за лоялност при постъпване на работа в специализираната прокуратура.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.