Кунева: Европейските експерти ще търсят резултати и няма да ги учудим с това, че сме приели закон

Кунева иска мандата, за да не обиди президента

“Миграцията е натоварена тема и в България хората откликват със сърцата си. След това започваме да изчисляваме как можем да се справим с този проблем, когато бежанците дойдат у нас. Но моралната, емоционална отправна точка е определяща.”, каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ вицепремиерът Меглена Кунева и допълни, че когато една тема засяга самата морална структура на обществото, тогава и политиците се държат на висота.

Точно това смятам, че трябва да се случи. И не само през Наказателния кодекс. С НК нещата ще станат. Аз се надявам, че парламентът ще заработи буквално от първите дни на много високи обороти.

Кунева е забелязала, че чувство „на спешност“ по темата за бежанците се появява в европейската политика се появява след трагедии:

“Какво се случи с Европейския план за миграцията, че той беше приет през май? Случи се това, че през април 800 души намериха смъртта си в Средиземно море. Тогава всички се разбързаха. Каза се открито, че ЕС мисли за обща система за убежища, вместо сегашните 27 различни правила на различните страни. Тук трябва да изключа Великобритания, Ирландия и Дания, които имат право, по договора си, да не са част от тази обща политика. Освен това Европа започна от май да разчита на постоянна релокация – преместване и заселване, на хората, които само в 1 или 2 страни няма как да останат – това са тези 40 000 бежанци, които ще бъдат разселвани.”

Според Кунева, трябва да се стигне докрай в борбата с трафика на хора.

“Ако има нетърпимост и въпросите продължават да бъдат задавани с култура, настоятелност и интелигентност отвсякъде – от общественото мнение, от журналистите, от неправителствените организации, мисля че това е много полезен натиск всеки да си върши работата.”

“Няма как да обърнем гръб на факта, че има българи, които се занимават с трафик на бежанци, но има и хора, които се грижат за бежанците”, изтъкна тя., “Български лекари от еврейски произход, например, дават доброволен труд в лагерите.”

“Много е важно, на фона на тези добри хора, да се задълбочи отхвърлянето и срамът от това, че има и други, които могат да печелят от трагедията на човешки съдби. За съжаление – пак българи.”

“Проверки на бежанците трябва да има, защото ако сред мигрантите проникнат и хора, инфилтрирани с цел тероризъм, общественото мнение не би простило такова недоглеждане”, категорична е Кунева.

Относно предстоящото гласуване в НС на Анткорупционния закон, Кунева заяви, че в него има „няколко точки“, в които се съсредоточава недоволството на политиците. Една от тях са анонимните сигнали. Кунева заяви, че те няма да приличат на познатите от миналото доноси.

“Вероятно ще се предизвикат няколко десетки проверки, с които да може да докажат невинността и, че нищо лошо не се е случило. Може обаче те да предизвикат една по-дълбока проверка и накрая – резултат, че този, срещу когото има анонимен сигнал, е извършил нещо лошо. Аз смятам, че ние трябва да сме готови да платим тази цена – да платим цената на проверките, дори и когато те докажат, че няма нищо нередно. За мен в момента ситуацията е следната – по-добре една проверка повече, отколкото една проверка по-малко. Защото ние имаме проблем. Законът е насочен точно в областта: „Корупция по високите етажи“. Той не е закон изобщо за корупцията, а е само по високите етажи. Извинявайте, обаче това е цената да бъдеш с власт.”

В антикорупционното бюро ще работят специалисти, които могат да преценят кога има необходимост от проверка и кога сигналът е „пуснат от съсед“.

Другият спорен въпрос е кой да назначава органа.  Според Кунева, редно е това да е МС плюс Президента. Тя заяви, че знае профила на бъдещия ръководител на бюрото, но не и името му:

“Никой от правителството в момента не търси името на човека. Нека да се приеме Закона  и да направим най-доброто.”

Европейските експерти този път ще търсят резултати и  няма да ги учудим с това, че сме приели закон, категорична е тя.

“Местните избори са моментът, в който централните ръководства на партиите трябва да гарантират единството на Реформаторския блок”, смята Кунева. 

“Ако сме не на местна регистрация на единни кандидатури, а на национална регистрация, това ще бъде следваща и още по-сериозна крачка напред.  Признавам, че има места, в които разбирателството се постига много трудно. Възможно е в някои случаи, по места, РБ  да се представи не в пълния си набор от партии. Надявам се това да не се случи, но ние трябва да бъдем много категорични на национално ниво и да кажем, че искаме да има една марка и тази марка да бъде “Реформаторски блок” навсякъде.”

“Единството на РБ минава през установяване на неговите органи”, категорична е тя

Свързани публикации

1 Comment

  1. първо това не са експерти а европейски дипломати посланици на Франция и забележете Изрел и Сащ те нарушават закона като да поясна дипломатически лица нямат право да взимат отношение в законодателството на една суверенна държава: вашата медия е политически сол ташак и пишете какво ви се нареди а не истината:

Leave a Reply

Your email address will not be published.