Кунева: ЕС не действа достатъчно бързо, а положението наистина е тревожно

Обучават децата що е тероризъм и бежанец

Положението с бежанската вълна в Европа наистина е тревожно, ситуацията е безпрецедентна, затова някои страни възстановяват граничните проверки. Но смятам, че липсва достатъчно бързина в Европа. Това заяви в Добрич вицепремиерът Меглена Кунева. Според нея, въпреки многото критики към ЕК за предложението да има квоти, дали нещата трябва да се решават по този начин, нито една страна не е предложила работещо друго решение. По думите на Кунева нашата страна има интерес от въвеждането на квоти, защото това дава отговор на нашите страхове, ако утре миграционният натиск върху България стане такъв, какъвто е сега в Гърция.

„Друг е въпросът вече дали квотите да бъдат задължителни, с което много голяма част от страните не са съгласни. България е изразила мнение, че е за задължителните квоти. И още един въпрос: как да се изчисляват в съответните страни? Тук ние искаме да ни бъде признато, че сме страна на първа линия и че имаме много по-малки възможности за интеграция заради брутния си вътрешен продукт, заради спецификата на икономиката си, т.е. това трябва да бъде отчетено”, настоя Кунева, цитирана от “Фокус”. След което вицепремиерът изтъкна, че правилата в ЕС важат за всички и ако този сигнал не се разбере от хората, които търсят убежище, това няма да е добре за никой. По думите й, важен е списъкът на сигурните страни и начинът, по който Европа ще връща хора, потърсили убежище, обратно.

„В момента не можем да отворим границите на Европа за икономически емигранти, защото просто не можем да понесем като социална тежест всичко. Т.е. квотите не са сами по себе си – трябва да се разглеждат в един по-голям, по-общ контекст заедно с всички останали неща. Наистина е безпрецедентно това, което се случва“, заяви Меглена Кунева.

Вицепремиерът изрази своето разочарование от това, че в момента няма смелост от страна на ЕС да бъдат приети България и Румъния, дори само по въздух.

„Защото това би дало допълнителна сила на Шенген. Сега чувам гласове от отделни страни, че ние можем да бъдем използвани нещо като буферна зона и тук да се правят регистрационни центрове. Това България няма да приеме“, категорична бе Меглена Кунева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.