Кумгейт приключва като обобщена справка

Скандалът “Кумгейт”, замислен от БСП като разкриване на мащабна и неморална схема за назначения на роднини на политици от ГЕРБ на възлови места в бордове на държавни фирми и централна и местна администрация, е напът да приключи като обобщена справка за нарушенията по места. “Няма да излизаме повече с отделни сигнали за шуробаджанашки назначения, ще съберем данни за нарушенията по места и за източване на публичен ресурс и тогава ще ги огласим”, каза пред “Икономист” депутатът от БСП Таско Ерменков.

“Чакаме да видим всички обобщени нарушения, както и предложенията на БСП за законови промени, и тогава ще коментираме. Ако БСП има предложения за законови промени, ще ги коментираме, инициативата трябва да е тяхна”, коментира пред „Икономист” депутатът от ГЕРБ Тома Биков. И подчерта, че от всички случаи, изнесени от БСП досега, нито един не е даден на прокурор, което означавало, че в момента се вихри изцяло политически скандал, от който никоя от страните няма да излезе неоцапана. “Ползата е, че кметовете ще се почувстват контролирани и ще спазват закона”, смята още Биков.

Нарушенията
До момента БСП е огласила четири сигнала. Първият е на депутатката Елена Йончева, че община Хасково е подчинена на приятелско-роднински кръг на областния координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев. “През 2015 г., когато Добри Беливанов печели кметските избори, назначава на ключови позиции кум, зет, кумата на г-н Добрев. Кумата на г-н Добрев е секретар на общината, кумецът му е заместник-кмет, вторият зам.-кмет е бивш съдружник на Добрев и негов съученик, председателят на Общинската избирателна комисия е кум”, изброи Йончева. Според нея близки до Добрев са печелили обществени поръчки за финансираното от държавата саниране на панелни блокове, строителство и ремонт на пътища и строителство на сметища.

В резултат на огласените разкрития Делян Добрев си подаде оставката като депутат и обяви Йончева за свой палач, а след реакция от множество партийни структури парламентарната група на ГЕРБ не прие, че той трябва да напусне Народното събрание.

В крайна сметка стана ясно, че кметът не е спазил Закона за държавната администрация, според който за ръководни длъжности се изисква конкурс, а градоначалникът е назначил, без да проведе конкурс, главния архитект, директори на дирекции и началници на отдели в общината. Законът за конфликт на интереси обаче не е нарушен, защото Добрев е депутат, а не кмет.

Вторият сигнал на БСП е за “дрийм тийм” в държавното дружество “Булгаргтрансгаз” ЕАД. С благословията на Делян Добрев постовете си са заели председателят на Управителния съвет Таня Захариева, която е и шеф на Общинския съвет в Хасково, както и зам.-председателят на надзорния съвет на дружеството Владимир Митрушев, бивш зам.-кмет на Димитровград, заяви социалистът народен представител Атанас Зафиров. Изпълнителният директор Георги Гегов е мъж на депутата от ГЕРБ Теодора Георгиева, а двамата заедно са кумували на депутата от управляващата партия Александър Ненков и съпругата му Пламена Ненкова. “Пламена Ненкова е служител в “Булгартрансгаз” и е подчинена на своя кум. Това е реален конфликт на интереси”, категоричен е депутатът от БСП Иван Иванов. В резултат на разкритието Александър Ненков обяви, че съпругата му, която е бременна в осмия месец, е напуснала дружеството, но че това е грешка, защото е сериозен експерт.

Третият сигнал на БСП бе за назначения в Габрово. Според депутатката Кристина Сидорова там работи моделът “Батко и братко”, защото братът на Томислав Дончев – Момчил Дончев, е назначен без конкурс от кмета на Габрово Таня Христова за управител на общинско звено “Озеленяване” и управлява бюджет от над 1 млн. лева. Братът на областния координатор на ГЕРБ Цветомир Михов – д-р Минко Михов, пък вземал няколко хиляди лева заплата като член на съвета на директорите МБАЛ „Д-р Тота Венкова”, макар че от година и половина не работи там, каза Сидорова. Кръстниците на Таня Христова – Мария Недева и Момчил Недев, съответно били председатели на Общинската и на Районната избирателни комисия, съпругът на Христова пък – юрисконсулт в НЗОК и юрисконсулт по големи проекти, и назначен без конкурс. От ГЕРБ отговориха, че назначението на брата на Томислав Дончев е станало, след като той не е бил кмет. Самият Дончев обясни, че е научил за това назначение, след като то е станало, а сигналът е стар.

Таско Ерменков е последният ляв депутат, който размаха публично схеми. Ерменков обяви, че синът на народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова – Илиян Дуков, е член на Съвета на директорите в “Булгаргаз” ЕАД. Ерменков представи схема на енергийните връзки “Булгартрансгаз” – “Булгаргаз” – Столична община – Комисия за защита на конкуренцията. “Председателят на КЗК Юлия Ненкова, която е бивш зам.-кмет на Столичната община, е наследена от Ралица Стоянова – сестра на Стоян Стоянов, който е началник “Правен отдел” в КЗК. В същото време Георгица Стоянова – член на КЗК, е съпруга на Владимир Малинов – началник “Правен отдел” на “Булгартрансгаз”.

“Даваме една седмица на ГЕРБ. Чакаме премиерът да събере Изпълнителната комисия на партията – нещо като Светия конклав, за да реши кадровите проблеми”, каза Ерменков. В партията имали над 100 такива сигнала, които проверяват. “Духът от бутилката е пуснат, пощата ми е задръстена от десетки лични истории за откази за назначения и други такива”, коментира пред “Икономист” членът на соцръководството Крум Зарков. Червеният депутат Славчо Велков пък обобщи ситуацията така: “шуробаджанащината в ГЕРБ е налице”. Депутати обаче припомниха, че синът на Велков – Борислав Велков, е назначен за шеф на НДК и значи е част от същата схема.

От “Позитано” 20 обясниха, че вадят тези разкрития, защото Бойко Борисов е дошъл на власт през 2009 г. с обещанието да прекрати шуробаджанащината. Самият Борисов реагира с нареждане в семейство, където има нарушение на Закона за конфликт на интереси, единият от съпрузите да напусне поста си. Позицията на влиятелни фигури в ГЕРБ обаче е, че трябва да има наказание само там, където е установено нарушение и престъпление, а за това си има съответните органи. Цветан Цветанов пък призова БСП да сезира директно компетентните органи, когато прави разкрития, ако смята, че има нарушения.

Промени в законите? Надали
Скандалът “Кумгейт” едва ли ще доведе до законови промени, показа допитване на “Икономист” до депутати от ГЕРБ и БСП. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че БСП внася закон за държавните и общински предприятия. „Край на роднините бордоваци в държавните и общински предприятия. Едно семейство от ГЕРБ, 4 човека, получава държавни заплати колкото е фонд заплата на община Брегово. Нашият закон ще бъде лакмус дали искат да се преборят със шуробаджанащината”, обясни Корнелия Нинова.

Финансовият министър Владислав Горанов предположи, че ако се говори за промени, то вероятно трябва да са в Закона за предотвратяване на конфликт на интереси в посока на разширяване на кръга на роднините на властимащите, които не могат да бъдат назначавани на определена длъжност. „Законът е добър и не трябва да се променя, трябва да се прилага”, смята обаче Таско Ерменков. А именно от БСП се чакат такива предложения. Според соцдепутата партиите формално спазват закона, но това не означава, че постъпват морално, което руши доверието в тях и създава усещане за паралелна държава. Затова Националният съвет на БСП вероятно щял да приеме етичен кодекс, който да забранява на политици да назначават роднините си на ръководни постове в държавни институции и бордове на държавни фирми. Такъв кодекс обаче няма задължителен характер.

Леви депутати казаха пред “Икономист”, че е добре да се помисли и за по-стриктното прилагане на Закона за държавния служител и Закона за държавната администрация в общините. В момента там конкурси се провеждат само за ръководни позиции.

“Темата, която политиците подеха напоследък, не е обект на дискусии в Националното сдружение на общините”, каза пред “Икономист” председателят му Гинка Чавдарова. Според нея разговорът за общинските кадри трябва да се проведе в по-спокойна обстановка. Чавдарова обаче е убедена, че единствено създаването на антикорупционна среда ще реши проблемите с обществените поръчки.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.