Кучетата също могат да бъдат песимисти

Въпреки веселия си нрав, домашните кучета също могат да бъдат песимисти, досущ като хората, установиха учени от университета в Сидни, цитирани от в. “Мейл он сънди”.

Специалистите стигнали до този извод, след като научили кучетата да асоциират някои звуци с награди.

Един тон им указвал, че ще получат мляко, а друг – вода. Веднъж като били научени да разпознават тези сигнали, на тях им били пускани “двусмислени” звуци.

Тези кучета, които отговаряли положително на “двусмислените” тонове, били класирани като оптимисти. Те се надявали на нещо хубаво, въпреки неопределеността на сигнала. Докато “непукистите”, нереагиращи на двусмислените послания, били категоризирани като песимисти. Те си мислели, че ще получат вода вместо мляко и пет пари не давали за неясните тонове.

В един момент те започвали да не реагират положително дори и на звука, указващ за получаването на мляко.

Според авторката на проучването д-р Мелиса Старлинг различните кучета реагират различно в очакване на награда. Шаровците с оптимистична нагласа се надяват да получат своето. Те поемат рискове, за да се доберат до наградата, опитват отново, ако се провалят. Малките неуспехи не ги разстройват.

Но кучетата с песимистична нагласа не очакват да им се случи нищо хубаво. Поради тази причина те са много предпазливи и в никакъв случай не рискуват. И най-малкият провал силно ги стресира.

Д-р Старлинг изтъква, че е много важно да се определи към коя категория спадат кучетата, особено ако те трябва да бъдат тренирани за служебни животни. При положение, че са песимисти, към тях трябва да се приложи съвсем различен подход.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.