Куба не дала убежище на Сноудън заради натиск от САЩ

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, е останал блокиран на летище „Шереметиево” в Москва в продължение на шест седмици, заради отказа на властите в Куба да го приемат на своя територия. Това твърди в днешния си брой руския всекидневник „Коммерсант”.

Сноудън, който се издирва от американското правосъдие по обвинения в шпионаж, заради разкритията си за програмите за масово следене на граждани, използвани от службите на САЩ, пристигна на московското летище на 23 юни от Хонконг.

Програмистът се надявал на следващия ден да вземе полет за Куба, в последния момент властите в Хавана се обърнали към руските си партньори с искане да не разрешават на Сноудън да се качи на борда на самолета, твърдят осведомени източници на „Коммерсант”.

Изданието посочва, че Куба е променила позицията си след натиск от страна на САЩ, които настояват за екстрадирането на Сноудън, който наскоро получи временно политическо убежище в Русия.

Източник в руските държавни структури съобщава, че Москва е разчитала пристигналият на летище "Шереметиево" американец да замине веднага за Хавана. Крайната му цел трябвало да бъде Еквадор или Боливия.

"Изборът му на маршрут (към Латинска Америка през Москва) и молбата му за помощ са били абсолютно неочаквани. Не сме го канили", обяснява източникът, който бил отблизо запознат с делата на руското Външно министерство.

Освен това вестникът твърди, че преди да излети от Хонконг за Москва, Сноудън е бил няколко дни в генералното консулство на Русия, където е отбелязал и тридесетия си рожден ден.

Едуард Сноудън публикува в медиите данни за програмите на американските специални служби, чрез които могат да се проследяват комуникациите на граждани по целия свят.

Той избяга от САЩ и през Хонконг стигна до Русия, където след повече от месец очакване на летището в Москва, получи временно убежище на 31 юли.

Заради създалото се напрежение между Москва и Вашингтон, американският президент Барак Обама отмени планираната за септември двустранна среща на върха с руския си колега Владимир Путин, припомнят наблюдатели.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.