КТБ: Има напрежение между Василев и Пеевски, няма прокурорски действия в офиса на банката

„Има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев”, обяви в интервю за bTV в петък изпълнителният директор и член на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Георги Христов. Поводът за интервюто бяха действията от страна на прокуратура и полиция в сградата, в която се намират офиси на финансовата институция на бул. „Цар Борис III”.

На въпрос скараха ли се депутатът от ДПС и банкерът, Христов отговори: „Това дали са се скарали или не… Мога да кажа, че има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев, което е изнесено извън границите и рамките на тази институция (КТБ – бел. ред.). Макар че фирми, които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от г-н Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници в тази банка”.
Христов не коментира реда на събитията в отношенията между Пеевски и Василев – дали първо е бил конфликтът, а след това отказът от обслужване на кредити или обратното. „Фактът е, че ние сме длъжни като управляващи чужди пари да защитим тези наши активи. Т. е. всички процесуални действия, които извършваме, са в рамките на закона и в тях – къде с по-голям успех, къде с по-малък, вървим напред”, допълни той.
bTV потърси по телефона Делян Пеевски за становището му. Засега обаче той не се е възползвал от възможността да коментира твърденията на изпълнителния директор на КТБ.

За разпитите на шефове на КТБ, за които стана ясно в сряда, Христов уточни, че показания са дали шест, а не 12 души, както обявиха някои медии. Все още на разпит от Управителния съвет не са ходили Цветан Василев, Орлин Русев и Илиан Зафиров – заради ангажименти в чужбина. „Познавайки г-н Василев от толкова време, едва ли той ще се крие. Тук въпросът е, че вероятно целият мащаб на тази кампания, целият мащаб на публичното говорене на прокуратурата и следствените органи изкривява и манипулира какво се случва”, каза Христов.

Запитан какво се случва, той отговори: „Случва се една проверка по сигнал на една гражданска група, неформална. Твърдените обстоятелства трябва да бъдат направени с необходимата осторожност, комплексност. А като че ли, на мен ми се струва, че естеството на въпросите, отправени дотук към служителите на КТБ, следователите се запознават с банкирането като такова. Т. е. аз не мога да разбера дали и доколко този сигнал и запознаването с тази нелека материя от следователите, защо трябва да бъде разкривана. Нямам друга причина, която да виждам, освен да бъде омаскарена самата институция. Някак си публичното говорене, когато правиш една предварителна проверка, трябва да бъде за стадия, на който се намира проверката, а не за това колко хора са разпитвани, какви офиси са…”.
Нито аз, нито моето семейство имаме необслужвани кредити в КТБ, заяви Делян Пеевски, когото “24 часа” е потърсил за коментар на интервюто на изпълнителния директор на КТБ Георги Христов пред bTV.

Той допълни, че днес в офиси на КТБ в сградата на бул. “Цар Борис III” не са извършвани никакви действия от страна на прокуратурата. Акцията е била от шести етаж нагоре, където има фирми. Някои от тях са свързани с Василев, уточни Христов, но “това съвпадение не може да бъде проектирано върху самата банка”.
Източник:bTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.