КСНС като по Шекспир: Много шум за нищо

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс, регламентиращи гласуването зад граница

КСНС за пореден път заседава повече от 4 часа.

Участниците в този пределно висш формат отново доказаха, че могат да бъдат и господари на мълчанието.

Президентът демонстрира, че (не)постигането на съгласие може да бъде разчленено до цели 5 пункта с пожелателно съдържание – до един адресирани в бъдеще време.

Или казано по-простичко – и този КСНС бе много шум за нищо. Без извинение за препратката към Шекспир. И дори с съмненията, че това четиричасово заседание с нищо не разсейва тезата, че у нас задкулисието прави силата.

Но ако все пак може да се отчете и нещо добро, то е че отсъстваха онези махленски свади и скандали – най-вече с участието на Волен Сидеров – на които преди време сме ставали свидетели в малкото минути за свободно (разбирайте – протоколно!) отразяване на мозъчния тръст на първите мъже в държавата. Днес Сидеров бе единственият, който уважи медиите преди и след заседанието на КСНС. Което, ако не друго, показва че е от малцината, помнещи една знаменита реплика от преди век, според която “муха, банка и политик се убиват с вестник”.

Става и с всяка друга медия, вероятно…

Ако се върнем в началото на днешния ден, трябва да признаем, че имаше политолози, които с удивителна точност прогнозираха какво ще се случи зад дебелите стени и обезшумените врати на президентството.

Най-оптимистичният сценарий бе да се постигне съгласие по три важни въпроса: кога правителството ще подаде оставка; че всички парламентарни партии ще върнат веднага мандатите си за съставяне на нов кабинет, за датите на разпускане на Народното събрание и съответно – за провеждане на изборите.

Умерено-песимистичният сценарий бе да се очаква дълъг и безуспешен пазарлък по всички тези въпроси плюс това кой да бъде номиниран за български еврокомисар. Някои очакваха, че при такъв развой БСП ще се опита да размени оставката на правителството срещу свой човек за еврокомисар.

Безобидно-реалистичният сценарий предвиждаше всичко да се сведе до обобщението “Много шум за всичко”, като същевременно останат отворени повечето опции за продължаващи пазарлъци, маньоври, печелене на време.

Което и се случи. А то, за съжаление, не опровергава прогнозата на редица политици – от Борисов до Бареков, че днешният КСНС ще е излишен и няма да реши нито един от проблемите на държавата.

Е, поне разбрахме, че няма да има избори през юли. Което е и добра вест, доколкото не противоречи на конституцията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.