КС отмени текстове от Закона за бюджета и “приземи” министър Горанов

Единодушно с 12:0 гласа Конституционният съд (КС) уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за бюджета, която спря субсидията на съдебната власт.

Съдиите са възприели аргументите на докладчика Пламен Киров, че разпоредбата в закона, според която “неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет”, е в противоречие с Конституцията.

Това решение на Конституционния съд пряко касае действия и коментари на министъра на финансите Владислав Горанов.

През февруари той обяви пред членовете на ВСС, че не може да удовлетвори искането им за още средства, тъй като няма пари за това, независимо от записаното в чл. 218 от Закона за съдебната власт и дори предложи на съдебните кадровици да внесе изменения и допълнения в закона, за да няма твърдения, че той се нарушава.

“Тогава няма да сте в такова некомфортно състояние”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред членовете на ВСС. По-късно не друг, а главният прокурор атакува пред КС записаното в Закона за бюджета. В решението си съдът е посочил, че забранителният текст от Закона за бюджета противоречи на принципите на правовата държава, разделението на властите и на условието по Конституция, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен. Според конституционните съдии невъзможността съдебната власт да получи допълнителни пари, ако не събере достатъчно от такси и от други източници, погазва независимостта ѝ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.