КС отмени разделянето на здравните услуги на два пакета

Конституционният съд отмени разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен

С впечатляващо мнозинство от 11 гласа “за” и един “въздържал се” (Филип Димитров) Конституционният съд обяви за противоконституционно разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет.

Чл.45, ал.2 от Закона за здравното осигуряване предвиждаше медицинската помощ да се определя като основен и допълнителен пакет, който се определя с наредба на министъра на здравеопазването, като се актуализира веднъж годишно, в срок до 31 октомври на съответната година.

Според КС текстът е неясен, а критериите за разпределянето на заболяванията в съответните пакети трябва да са уредени в закона.

От здравното министерство обявиха, че ще коментират решението в сряда след като се запознаят с него.

Ето някои от заглавията, с които медиите информират за решението на КС.

“Реформата на Москов катастрофира в КС”, съобщава btvnews. “КС отмени реформата на Москов”, пише в standartnews. Според mediapool “КС отмени половината здравна реформа на Москов”. “Москов загуби баса с Конституцията”, обявява тransmedia.bgл

КС беше сезиран и с искане за отмяна на чл. 40 ал. 4а от ЗЗО, според който осигуряващите се за сметка на държавния бюджет започват да внасят вноски в размер на 55% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Освен това в него е залегнало изравняване на вноските с тези на самоосигуряващите се с по 5% на година.

КС единодушно е отказал да отмени този текст от ЗЗО.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.