КС отказа да тълкува проекта за промени в Конституцията

Конституционният съд (КС) отказа да допусне за разглеждане двата въпроса на депутати, свързани с проекта за промени в Конституцията. Според 10 от членовете на КС предварителното питане за предстоящите изменения в основния закон е недопустимо. На обратното мнение са били само Пламен Киров и Борис Велчев.

След отказа на КС да се произнесе предварително по готвените изменения вече няма причина парламентът да бави процедурата по приемането им. Единственият мотив за евентуално изчакване може да бъде становището на Венецианската комисия, което бе поискано от парламента. Вчера на среща с председателката на Народното събрание представители на комисията приветстваха основната промяна в Конституцията – разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии, става ясно от съобщение на сайта на парламента.

Идеята КС да бъде сезиран още преди промените в Конституцията свързани със съдебната власт да бъдат приети, беше на ДПС и беше едно от условията на партията да ги подкрепи. Преди лятната си ваканция на 29 юли 144 депутата внесоха питаме в Конституционния съд във връзка с предложените промени в Конституцията.

Проектът за промяна в Конституцията има четири точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота, засилване ролята на съдебния инспекторат и ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

ПГ на ДПС ще подкрепи законопроекта за изменение и допълнение на българската Конституция, независимо от решението на Конституционния съд, с което обяви искането за тълкувателно решение за недопустимо. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента във връзка с решението на КС, предаде „Фокус”.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт коментира, че днешното решение на КС е било очаквано. Той потвърди, че ПГ на ПФ на първо четене ще подкрепи конституционните промени. „Вече между първо и второ гласуване ще видим какви редакции и промени могат да се направят”, каза още Красимир Каракачанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.