КС образува дело за правилата за избор на управител на БНБ

Конституционният съд (КС) образува дело срещу правилата за избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Докладчик по него е проф. Цанка Цанкова, става ясно от съобщение на сайта на КС.

Делото е по искане на 74 депутати от опозицията, които твърдят, че с правилата, по които ще бъде избран новият гуверньор, се нарушава Конституцията. Те атакуват една точка от правилата, която предвижда, че “предложение за кандидат за управител на БНБ се прави от парламентарните групи или народните представители, нечленуващи в парламентарна група”. Според тях тази разпоредба противоречи на три текста от Конституцията – чл. 67, чл. 73 и чл. 87 ал.1, припомня “Правен свят”.

Първият гласи, че “народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ”. Според опозицията в парламента, тъй като по закон управителят на БНБ се избира от Народното събрание, е недопустимо правото да издигат кандидатури да бъде дадено само на парламентарните групи и независимите депутати.

От опозицията посочват още, че всеки народен представител има право на законодателна инициатива.

В искането си те твърдят, че с правилата за избор на нов гуверньор на Централната банка е нарушена равнопоставеността на депутатите. “Конституцията не допуска ограничение на правата на отделен народен представител в законодателния процес или при приемане на други актове от Народното събрание”, пише в него.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.