Крият досиетата на висши разузнавачи с поправка в закона

Нов законов текст ще скрие досиетата от Държавна сигурност на високопоставени разузнавачи и ръководители в служба „Военна информация”, съобщи Нива телевизия.  Поправката в Закона за досиетата е внесена в Парламента от депутати от БСП и „Атака”. Тя предвижда да не се оповестява агентурното минали на лица, които от 1991 г. насам са заемали ръководни длъжности в цивилното и военното разузнаване.

Законовият чадър над висшите разузнавачи бе отменен в края на миналата година. Тогава по предложение на Синята коалиция мнозинството на ГЕРБ премахна параграф 12, който пазеше агентурното им минало от разкриване в комисията по досиетата. Сега социалистите искат да възстановят изключението.

„От една страна разкриването на тези служители може да застраши техният живот и здраве. От друга страна то представлява заплаха за националната сигурност на република България”, заяви Младен Червеняков от БСП.

Според опозицията тези аргументи са несъстоятелни, защото и сега законът позволява при доказана опасност да не се разкрива досието на даден разузнавач.

„20 години след промените не би трябвало по върховете на службите ни да има хора, които са обучавани в КГБ. Проблемът е, че трябва да се прикрият едни партийни другари, които през годините са били на такива постове и са се занимавали не точно с разузнаване, а с други неща”, категоричен бе представителят на ГЕРБ Красимир Ципов.

През март тази година комисията по досиетата разкри първата група висши разузнавачи. Сред тях бе сегашният директор на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. Военното и цивилното разузнаване все още не са предали изцяло архивите си в Комисията по досиетата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.