Кристалина Георгиева: Западна Европа може да върне у нас 5600 бежанци

Кристалина Георгиева забрави за генофонда, предупреждава за цунами от бежанци

Един от основните проблеми на Европейския съюз остава справянето с бежанската вълна, изтъкна пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Геогиева. Тя предупреди, че 5600 бежанци, които са преминали през България и в последствие са се настанили в Западна Европа, може да бъдат върнати у нас. Случаите им се в момента се разглеждат.

“Това са 5600 случая, които могат да имат основание, някакво основание да бъдат разглеждани в контекста на отговорност на страната ни като страна на първо влизане”, посочи Кристалина Георгиева. По думите й, много от тези 5600 души вероятно мислят за това какви причини да извадят за това да не бъдат върнати в България. Според еврокомисаря, това, че Европа се намира в изключително тежка ситуация – най-тежката след Втората световна война от гледна точка на миграционен поток, е факт и ние не можем да си заравяме главата в пясъка и да казваме “а пък по някакъв начин на нас този проблем ще ни се размине”

България в челната една трета страни от Европейския съюз по усвояване на средства от европейските фондове, похвали ни Кристалина Геогиева. Тя изтъкна, че 32 милиарда лева може да влязат в страната ни през новия програмен период.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.