Кр. Георгиева ще е зам.-шеф на ЕК и комисар по бюджета

Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия. Това се посочва в съобщение на комисията, разпространено днес.
Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс (Холандия), който ще бъде комисар за междуинститционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.
Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката; Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар, и Федерика Могерини (Италия) – върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Минути след новината за новите позиции на Кристалина Георгиева тя бе поздравена от президента Плевнелиев и от служебния премиер Георги Близнашки.

Според Близнашки Кристалина Георгиева ще бъде финансовият министър на ЕС. Той каза, че е доволен като премиер и горд като българин.

Служебният премиер съобщи, че вече е разговарял с Кристалина Георгиева по телефона и тя е заявила, че на плещите й се стоварва огромна отговорност – бюджет от 140 млрд. евро и персонал от 30 хил. служители в ЕК.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.