Кристалина Георгиева ще ръководи групата на ООН за хуманитарната помощ

Кристалина Георгиева забрави за генофонда, предупреждава за цунами от бежанци

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева е назначена за съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарната помощ в света. Другият съпредседател на групата е Султан Назрин Шах от Малайзия.
Новосформираната група включва деветима високопоставени съветници от цял свят и трябва да представи препоръките си на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун през ноември. В състава й влизат експерти от Великобритания, Арабските емирства, Южна Африка, Ботсуана, Канада, Швеция и Шри-Ланка, съобщава новинарският сайт на ООН. Подготвените от тази група препоръки ще бъдат основа на разговорите на Световната среща на високо равнище на ООН за хуманитарната помощ през май догодина. В момента в световен мащаб от хуманитарна подкрепа се нуждаят 100 милиона души, а финансовото измерение на необходимата подкрепа за 2015 г. е 19,1 милиарда долара.

Конфликтите и бедствията днес са с мащаби, каквито светът не е виждал от Втората световна война насам, коментира Кристалина Георгиева във Фейсбук.

Както е известно, по време на първия се мандат като еврокомисар Кристалина Георгиева имаше за свой ресор бедствията и оказването на хуманитарна помощ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.