Кристалина Георгиева с шансове за Върховен представител на външната политака на ЕС

Кристалина Георгиева има големи шансове да стане Върховен представител по въпросите на външните работи на Европейския съюз. Това предрича в свой коментар авторитетната британска медия Би Би Си.

В анализа се отбелязва, че основен конкурент на Кристалина Георгиева ще бъде италианският външен министър Федерика Могерини.

Тази събота специална европейска среща на върха трябва да реши кой ще замени Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет и Катрин Аштън като шеф на външната политика на организацията.

Павел Свидлицки от мозъчния тръст “Отворена Европа” отбелязва пред Би Би Си, че българската кандидатура има по-добри шансове и предложението на Рим може пак да бъде отхвърлено. Миналия месец Федерика Могерини не беше одобрена от Европейския съвет, тъй като много от лидерите от Източна Европа изразиха опасения, че тя е твърде приятелски настроена към Русия.

Като шеф по външната политика г-жа Георгиева отговаря на изискванията на Източна Европа, казва Свидлицки.

Според Би Би Си отношението към Москва и кризата в Украйна, както и настояването на новите страни-членки най-после да имат свой представител сред висшите европейски постове, ще бъде важен фактор при избора на председател на Европейския съвет и на шеф на европейската дипломация.

Британската медия изтъква, че други двама силни претенденти за поста на Върховен представител, външните министри на Полша и Швеция Радослав Шикорски и Карл Билд, също могат да отпаднат. Полякът може да получи поста на еврокомисар по енергетиката, прогнозира Би Би Си, докато Билд също като Шикорски може да се окаже твърде амбициозен и твърде прям спрямо Русия за вкуса на някои европейски лидери.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.