Кристалина Георгиева готова да реформира ООН

Кристалина Георгиева забрави за генофонда, предупреждава за цунами от бежанци

„Много съм благодарна за възможността да се представя като кандидат за генерален секретар на ООН”, заяви още в началото Георгиева и добави: „Признавам, че влязох късно в този изключително важен процес. Искаше ми се да е по-рано.” Това заяви Кристалина Георгиева на излушване от Общото събрание на ООН. Преди дни Георгиева бе номинирана от българското правителство за кандидат за шеф на ООН.

Тя изтъкна, че в Световната банка и в Европейската комисия имала възможност да извърши дълбоки промени и реформи в различни сектори.

“ООН трябва да е ефикасна и иновативна организация, тя трябва по-добре да отразява света такъв, какъвто е”, подчерта Георгиева при продължилото около 2 часа изслушване и допълни, че имала възможност да намери бързи решения за бързо променящия се свят – от икономически проблеми до глобалното затопляне.
“Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим”, увери тя и допълни, че помнела, още преди години, че била в родния си град София с 18-месечната си дъщеря, която се смеела и играела, а ден след това била в израелска болница, където имало 14 ранени деца. Децата били толкова тихи, че било зловещо. “Не трябва да позволяваме подобни неща да се случват”, настоя тя.

„Това е време на несигурност, но е и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще направя това с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите”, зарече се Георгиева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.