Крим се появи на картата на Русия, Сергей Шойгу вече инспектира

Крим се появи на картата на Русия, публикувана на сайта на Съвета на Федерацията, съобщи и показа РИА Новости. Днес сутринта в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) имаше тържествена церемония по присъединяването на флаговете на Крим и града с федерално значение Севастопол към общата галерия от флагове на субектите на Руската Федерация.
Междувременно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу пристигна в Крим, където е проверил жизнеспособността на редица обекти и военни гарнизони на Черноморския флот. Шойгу се е срещнал с ръководството на Крим и Севастопол. Военният министър е обсъдил с премиера на Крим Сергей Аксьонов, председателя на кримския парламент Владимир Константинов и кмета на Севастопол Алексей Чалий въпросите за сътрудничеството в развитието на социалната инфраструктура на флота. На свой ред кримските и севастополските власти са разяснили пред министъра ситуацията в региона и са отбелязали, че обстановката като цяло е спокойна.
Първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев съобщи, че в републиката вече няма лоялни на Украйна военнослужещи.
„Всички украински войници в Крим или преминаха на руска страна, или напускат територията на полуострова”, каза Темиргалиев. Неговите думи се потвърдиха и от решение на властите в Киев.
Съветът за национална сигурност на Украйна нареди на министерството на отбраната да изтегли украинските военни части от Крим. Това съобщи президентът на Украйна Александър Турчинов, цитиран от УНИАН. Освен това, Съветът е взел решение за евакуирането на семействата на военнослужещите, за които съществува реална заплаха.
Междувременно стана ясно, че Министерството на външните работи на Русия се опасява, че след подписването на политическата част от споразумението между Киев и ЕС ще последват стъпки за привличането и закрепването на Украйна към военнополитическата орбита на Запада, включително възможно съюзяване с НАТО. Това е съобщил пред РИА Новости източник от руското МВнР.
външнополитическо ведомство.
„Точките от политическото споразумение за асоцииране са предпоставка за по-нататъшни стъпки за закрепването на Украйна към външнополитическата и военнополитическата орбита на ЕС и Запада като цяло. Може да се очаква, че при тези обстоятелства подписването ще бъде последвано от стъпки за по-тясно сътрудничество с общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и възможно свързване с дейността на НАТО”, отбелязал източникът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.