Кремъл: Всяка употреба на сила в Украйна може да доведе до гражданска война

Русия призова днес украинските власти да спрат всички приготовления за намеса в проруските източни региони на страната и предупреди, че има риск да избухне гражданска война.
“Призоваваме незабавно да бъдат спрени всички военни приготовления, които може да предизвикат гражданска война”, се казва в съобщение, качено на страницата във Фейсбук на МВнР на Русия. Освен това се изтъква, че има информация за подготовка на части на Вътрешните войски и Националната гвардия на Украйна с участието на бойци от незаконното въоръжено формирование „Десен сектор” по места в Източна Украйна, вкл. в Донецк.
“Особена тревога предизвиква обстоятелството, че към тази операция са включени около 150 американски специалисти от частната военна организация Greystone, преоблечени в униформи на частите “Сокол”, – подчертават от руското МВнР, цитирани вкл. и от ИТАР-ТАСС.
Отбелязва се, че пред тези части е поставена задачата да потушат със сила протестите на жителите на юго-източната част на Украйна против политиката на днешните управляващи в Киев.
“Организаторите и участниците в тази провокация поемат огромна отговорност за създаването на заплаха за правата, свободите и живота на мирни граждани на Украйна и за стабилността на украинската държава” – се казва в съобщението на руското МВнР.
Напрежението в Украйна рязко нарасна, след като в неделя проруски демонстранти окупираха административни сгради в някои източноукраински градове – Донецк, Харков, Луганск. Вечерта бе съобщено, за провъзгласяването на Донецка и Харковска за „независими държави”, както и за отправена молба от членовете на Областния съвет в Донецк, руският президент Владимир Путин да изпрати временен миротворчески контингент.
Няма основания за обявяване на извънредно положение в Източна Украйна. Това заяви заместник-ръководителят на Администрацията на президента на Украйна Андрей Сенченко в ефира на телевизия ICTV.
Той отбеляза, че в Луганск, Донецк и Харков, където са допуснати действия на сепаратистите, са планирани кадрови промени в ръководството на силовите ведомства – полицията, прокуратурата и службата за сигурност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.