Кремъл: Световните лидери на искат да разберат ситуацията в Украйна

Изненадващо разпосочни коментари последваха днешната среща в Милано между президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин, в която участваха Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Дейвид Камерън, Жозе Барозу и Херман ван Ромпой. И докато самият Путин я определи като “положителна”, неговият говорител Дмитрий Песков направи странни коментари и квалификации, граничещи с обида.

„За съжаление, някои участници в закуската в Милано показаха пълно нежелание да разберат реалността в Югоизточна Украйна”, заяви Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франспрес. Песков не навлезе в подробности, но допълни, че преговорите по украинската криза са трудни. След което повтори вече казаното: “Някои участници проявиха абсолютно нежелание даже да се постараят да бъдат обективни”, а позициите им са “предубедени” и “негъвкави”.

Което звучи в пълен дисонанс с оценката на Путин за “положителна” среща, както и с казаното от италианския премиер Матео Ренци, който коментира пред медиите, че е „наистина позитивен” от провелите преговори с участието на европейски лидери.

Путин и Порошенко си стиснаха за кратко ръцете, преди да започнат преговорите с участието на Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Дейвид Камерън, Жозе Барозу и Херман ван Ромпой.

След разговорите домакинът Матео Ренци съобщи, че европейските лидери са подкрепили предложение на френския президент Оланд да се установи международен контрол по украинската граница, включително с безпилотни самолети. “В тази мисия може да участват Германия, Франция и Италия”, допълни Ренци, цитиран от ТАСС.

Далеч по-положително звучат новините, съобщени от украинската агенция УНИАН. Нейният специален кореспондент цитира председателя на Еврокомисията Барозу, според когото Путин и Порошенко са се договорили за изпълнението на протокола от Минск, което е жизнено важно “за създаване на доверие между страните”. Освен това Барозу е изтъкнал, че никой от участниците в срещата не поставя под въпрос уважението към суверенитета на Украйна, тъй като това е важно за цяла Европа и за отношенията на Европейския съюз с Русия.

По-късно Ройтерс разпространи думи на Порошенко, казани в началото на
двустранна среща с австрийския канцлер Вернер Файман в кулоарите на срещата на върха Азия-Европа в Милано. Според информацията, украинският президент Петро Порошенко заявил, че не е много оптимистично настроен относно изхода от украинската криза.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.