Кремъл реагира за “Южен поток” през Брюксел

Политиката на Европейския съюз, насочена срещу реализацията на проекта “Юежн поток”, това е пълзящ преход към икономически санкции срещу Русия”, коментира днес посланикът на Москва в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС и АФП.

Чижов обръща внимание, че българското правителство се е съгласило на 8 юни да спре работата по “Южен поток” след преговори с група американски сенатори и в частност с Джон Маккейн, известен с отношението си към Русия.

По думите на Чижов, последвалите след това решение на българското правителство изявления на посланика на САЩ в София свидетелстват, че тези, които обвиняват Русия в използването на енергоносителите като средство за натиск, първо трябва да погледнат в огледалото.

Руският дипломат припомня за обвиненията на Брюксел към София по отношение на търга за изпълнител на “Южен поток” в България и изразява съмнение, че българските юристи биха могли така да се подведат. Чижов припомня, че руската компания “Стройтрансгаза”, която участва в консорциума, спечелил търга, наистина е списък на САЩ за санкциите срещу Русия, но не приъства в съответния списък на ЕС. По думите на дипломата, тази ситуация е станала тест за способността на ЕС да провежда политика, независима от САЩ.

Владимир Чижов смята, че решението на ЕК да блокира реализацията на проекта “Южен поток” е свързано с кризата в Украйна. Дипломатът припомня, че в едно от последните си интервюта еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер директно обвързва въпросът за строителството на “Южен поток” със ситуацията в Украйна”.

“Южен поток” безусловно има непосредствено отношение към Украйна, доколкото след неговата реализация тази страна ще се лиши от своя монополен транзитен статус, – подчертава Владимир Чижов.

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.