Кремъл призова да се осигури достъп на експерти до отломките

Русия призова украинските власти и бунтовниците да осигурят на експертите от ОССЕ достъп до мястото, където се е разбил в земята самолетът Боинг-777 на “Малайзия ер”. Новината бе съобщена от руски и световни медии, които се позовават на информация от МВнР в Москва. В съобщението на ведомството на Сергей Лавров се казва, че руската страна призовава двете страни в украинския конфликт да направят всичко възможно да осигурят достъп на международните експерти до мястото на катастрофата, за да се извършат необходимите за разследването действия.

От друга страна все така продължават да пристигат противоречиви сведения за възможностите за действие на наблюдателите от ОССЕ. Очевидци, цитирани от Ройтерс, казват, че въоръжени бунтовници са попречили на наблюдателите да доближат останките от самолета, заграждайки определен периметър около него. Проруски бунтовници казали на наблюдателите, че по-късно ще ги информират за резултатите от своето разследване. Според други очевидци сепаратистите позволили на наблюдателите да видят част от местопроизшествието, където имало множество отломки от самолета, включително един от двигателите му, а също да разговарят с местни хора.

Трета информация гласи, че вчера експертите на ОССЕ са извършили 75-минутен оглед на отломките и мястото на катастрофата, след което се чули изстрели и международните експерти били принудени да се върнат обратно в Донецк.

Освен това в съобщение на властите в Киев се твърди, че проруските сепаратисти товарят едрогабаритни отломки на тежкотоварни камиони и ги извозват на руска територия.

По информация на Франс прес украинските власти и проруските сепаратисти са се съгласили да определят 20-километрова зона за сигурност около мястото, където падна малайзийският самолет.

Късно вчера Съветът за сигурност на ООН призова за независимо международно разследване. Същият апел отправиха днес канцлерът на Германия Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин.
Меркел и Путин са единодушни, че е необходимо международно разследване на катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна. Това предаде Франс прес, цитирайки съобщение на германското правителство. В телефонен разговор двамата лидери са изразили единодушно мнение, че разследването трябва да бъде извършено от независима международна комисия под ръководството на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), става ясно от съобщението. Комисията трябва да получи бързо сигурен достъп до мястото на катастрофата, за да изясни обстоятелствата и да прибере телата на жертвите.

Според съобщението на Берлин Меркел е призовала Путин да използва влиянието си над проруските сепаратисти, за да постигне примирие в Източна Украйна, предава Ройтерс. В съобщението на Кремъл за телефонния разговор обаче се посочва, че “двамата лидери са подчертали колко е важно да се проведе обективно и обстойно разследване” на трагедията със самолета и се изтъква, че Меркел “е оценила позитивно готовността на Руската федерация да изпрати свой представител за участие в разследването”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.