Кремъл обвини Барозу в некоректност, заради разгласен разговор с Путин

Думите на президента на Русия Владимир Путин за възможността “за две седмици да се превземе Киев” са извадени от контекста и са имали друго значение, заяви Юрий Ушаков, помощник на руския президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано днес много медии, както и световните агенции цитираха италианския вестник “Република”, който твърди, че в събота, в телефонен разговор с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, руският президент Владимир Путин е заявил: “Не ме предизвиквайте с нови санкции. Ако искам, за две седмици ще превзема Киев”. Всекидневникът се позовава на Жозе Барозу, като допълва, че заканата била произнесена часове преди срещата на върха на лидерите на страните от ЕС. На тази среща участниците в Европейския съвет взеха решение ЕК да подготви нови санкции срещу Русия заради Украйна.

Германската канцлерка Ангела Меркел била бясна на руския президент, твърди “Република”, като се позовава на анонимен дипломатически източник. Меркел дори заплашила, че след Украйна, Литва и Естония също може да се изправят пред руска инвазия. Според Меркел, Жозе Барозу й преразказал телефонния си разговор с Путин още същия ден. В него председателят на ЕК поставил пред Путин въпроса за руския контингент в Източна Украйна.

“Не това е проблемът – отвърнал Путин, – а че ако искам, до две седмици ще вляза в Киев. Как да ви го кажа, не ме провокирайте с нови санкции.”

Няколко делегации потвърдили пред “Република” разказа на Барозу.

В днешното си изявление пред медиите помощникът на руския президент заяви, че оценява като некоректно разгласяването на детайли от “преговори по телефона”, а също така и като “извън рамките на дипломатическата практика”.

“Ако това е било направено, то според мен не е достойно за сериозен политик”, коментира Юрий Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Агенцията предава и думите на представителя на Кремъл, че “казани тези думи или не, според Ушаков, “този цитат е изваден от контекста и е имал съвършено друг смисъл”.

По време на днешния брифинг в Кремъл за пореден път са били опровергани и окачествени като неверни съобщенията за навлизане на руски войски на украинска територия.

По думите на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, “подхвърлянето на дезинформации чрез медиите и директно от Киев се осъществява всеки път в навечерието на важни срещи на (високо) ниво Европейски съюз”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.