Кремъл: НАТО ни принуждава да вземем мерки за самозащита

Русия обвини НАТО, че се опитва да промени стратегическото равновесие на силите, като доближава незаконно границите ѝ, и че я принуждава да вземе мерки за защита на интересите и сигурността си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „не Русия се доближава до нечии граници, а военната инфраструктура на НАТО се доближава до границите на Русия и се предприемат действия, насочени към промяна в стратегическото равновесие на силите. Това не може да не предизвика безпокойството на Русия и както обясни нашият президент, не може да не принуди Русия да вземе мерки за гарантиране на своите интереси, сигурност и дори паритет.“

Говорителят допълни, че Русия не предприема никакви действия, които могат да предизвикат безпокойството на Запада в сферата на сигурността и обвини също Запада, че прибягва до „неконструктивната и конфронтационна реторика от Студената война“ и каза, че Русия не приема такава риторика, а се стреми към конструктивни отношения.

Вчера Путин обяви, че Русия ще добави над 40 нови междуконтинентални балистични ракети към ядрения си арсенал тази година, а по-рано днес главният съветник на президента Владимир Путин по външнополитическите въпроси Юрий Ушаков каза, че

Русия никога няма да бъде въвлечена в надпревара във въоръжаването със Запада.

“Москва се опитва да реагира по определен начин на някои заплахи, но нищо повече”, отбеляза той. Ние сме против оръжейната надпревара, която би отслабила възможностите ни в областта на икономиката, каза пред журналисти съветникът.

Зам.-министърът на външните работи Алексей Мешков пък изрази мнение, че плановете на САЩ да засилят военното си присъствие непосредствено до границите на Русия напомнят на действията на Вашингтон от периода на Студената война. Става въпрос за съобщенията в медиите, че Пентагонът обсъжда възможността да разположи в страните от Източна Европа тежко въоръжение в отговор на евентуална руска агресия.

Запитан за евентуалната реакция на Москва, ако тези планове се изпълнят, Мешков отговори, че „Русия разполага със средства да гарантира своята сигурност“.

Същевременно вчера Путин коментира още, че не вижда към момента реална заплаха в изявленията на Запада за възможно разполагане в Европа на оръжия. Според него по-голямата заплаха е противоракетната отбрана.

„Няма да нагнетявам никакво напрежение; разбира се ще анализираме всичко, но засега не виждам нищо, което би ни заставило да се занимаваме (с ответни мерки)“, каза той. Според него всичко това са по-скоро политически знаци към Русия и Европейския съюз.

„Повече ни притеснява разполагането на система за ПРО“, добави той.

Путин отбеляза също, че смята за обосновани ответните действия на Москва. По думите му „ако някой заплашва територията на Русия, тя трябва да насочи оръжията си срещу тези страни, от които идва заплахата. НАТО се приближава към нашите граници, а не ние“, поясни той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.