Кратка паника и успокоение: Няма ебола в България!

Няма ебола в България. Това стана ясно за по-малко от 24 часа. В четвъртък в болница “Токуда” е бил приет пациент – български гражданин, пристигнал от Сиера Леоне – със симптоми, които първоначално са навеждали към диагноза “малария”. Няколко часа по-късно в “Токуда” преценяват, че трябва да се обърнат към Военномедицинска академия, тъй като симптомите на пациаента биха могли да са свързани с хеморагичната треска, причинявана от вируса ебола. Мъжът веднага е преместен в инфекциозното отделение на ВМА, а шестимата от екипа, грижил се за него в “Токуда” са поставени под карантина. Веднага са изпратени проби в двата европейски центъра, където може да бъде диагностицирано наличието на вируса ебола. Отговорът от двете лаборатории, слава Богу, е успокоителен – българинът не е заразен с вируса. Министърът на здравеопазването Петър Москов даде извънредна пресконференция, на която оцени случилото се като своебразен стрес-тест за българското здравеопазване, който е показал, че страната ни е подготвена да реагира адекватно на заплахата от смъртоносната зараза.

Свиканият снощи оперативен щаб е набелязал допълнителни мерки. Властите препоръчват на всички, които се връщат от страни, засегнати от ебола, да уведомяват санитарните власти. Затова ще бъде организирана още по-мащабна информационна кампания.

Активна информационна кампания по входните точки на България предприема здравното министерство, обяви още министър Москов. По думите му, за 10 часа здравните власти успяха да покажат, че могат да се справят с възможността от разпространение на болестта.

Предпочитам свръхрекация, отколкото да допуснем разпространението на евентуална зараза, заяви Москов. Той е категоричен, че опасността от ебола в България остава на много ниско ниво. Въпреки това здравното министерство ще открие телефонна линия за гражданите със съмнения за ебола, ще бъде избработен нов алгоритъм за всички работещи и по най-бързия начин ще бъде доставено специфичното защитно облекло, където е необходимо.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.