Красотата на Желязната църква отново заблестя

 

Храмът „Свети Стефан“, известен като Желязната църква, бе открит след реставрацията, продължила близо 7 години,  на 8 януари от премиера Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган.  Това е най-красивата църква, каза нейният реставратор Фикрие Булунмаз.

Желязната църква е един от най-значимите български паметници на архитектурата. Осветен е на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма „Вагнер“. Елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място като идеята е била църквата да може да бъде пренасяна. Храмът е струвал на българската държава над 1 милион франка.

Дължината на църквата е 32,50 м, а ширината – 12,50 м.

Дейностите по ремонта и реставрацията започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, причинени от корозия.

„Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много трудно е да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове.“ Това заяви министърът-председателят Бойко Борисов в Истанбул. Той е там за откриването на реставрирания православен храм „Свети Стефан“. Според Борисов възстановяването на храма е „прекрасно доказателство за добросъседството ни с Турция“.

„България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат огромни отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси“, заяви Борисов, цитиран от Фокус.

 След официалната церемония по откриването на църквата „Свети Стефан“ ще се проведе и среща между Борисов и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

В официалната делегация, придружаваща премиера Борисов, са Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите у нас Мустафа Хаджи, външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, земеделският министър Румен Порожанов и депутати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.