Красимир Узунов: Москва вкарва Македония в политическите си игри

Подобна, непозната, през последните години руска заинтересованост от събитията в Македония идва да ни покаже, че Балканската карта, тепърва предстои да се разиграва на фона на украинския конфликт. Това коментира пред „Фокус” президентът на агенцията Красимир Узунов. Под руска заинтересованост Узунов визира откритите разговори затова как Македония трябва да се федерализира, както и констатацията на руския външен министър Сергей Лавров , свързана с албанския фактор, която Лавров определя като „много печално и опасно”.

„И ако до момента аргументите за защита на проруското население на Крим и на Източна Украйна бяха подкрепяни само и единствено с аргументите и кадрите от унищожените и осквернени църкви на Косово и от прогоненото сръбско население от тази историческа област, сега на дневен ред в руската политика идва етнически разделената и генерираща потенциални конфликти Македония. Което ще рече, че по-подходящ повод за активизиране на руската външна политика едва ли може да се намери”, коментира Узунов. Той изтъкна като аргументи сложното историческо минало на Македония, свързано с разбирането, че това е държавата, която е „вечният повод за открити конфликти и скрити подозрения между почти всички балкански държави” заради „нехомогенния си етнически състав и сравнително важното си стратегическо място по средата на Вардарско-Моравското направление от военна гледна точка”.
„Второ, защото Македония граничи с непризнатата от Русия държава на косовските албанци, както и с южните райони на стратегическия руски партньор на Балканите, Сърбия, населени предимно с етнически албанци в долината на Прешево, Медведжа, Бояново, където преди петнадесетина години действаше друга албанска национално-освободителна армия.
Трето, защото в Македония в частност и на Западните Балкани като цяло, в исторически и съвременен план, Русия винаги е подкрепяла сръбските интереси”, аргументира се Узунов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.