Красимир Кънев: Полицейското насилие в България е практика

Четвърти опит за атентат срещу Алексей Петров, има ранени

Полицейското насилие в България е практика и фактът, че сега се появява клип за насилие, който е заснет преди месеци, е случайност. Това коментира по bTv Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет (БХК) във връзка с последните два документирани случаи.

Единият случай, който bTV показа в понеделник беше разпространен от сирийски информационен сайт. Вижда се как униформени удрят легнали на земята имигранти. Другият е любителско видео, излъчено от „Господари на ефира”. В тези кадри полицаи удрят, блъскат и подритват момче и момиче в центъра на столицата.

Според Кънев случаите на насилие се случват много по-често в полицейските управления, отколкото на улицата. И по-често извън София и над роми.

Бившият военен министър в кабинета „Станишев” Николай Цонев напомни, че униформата на полицаите не им дава право да не спазват закона. Преди години, когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов, Николай Цонев стана жертва на полицейско насилие при показен арест, извършен на територията на Военна болница.

Криминалният психолог Росен Йорданов призна, че в системата на МВР през последните години професионалните качества и моралът падат. Някои полицаи са забравили, че са закрилници, а не насилници и са се превърнали в оцеляващи чиновници, коментира Йорданов. Той призова все пак де не бъдат поставяни всички служители на МВР под общ знаменател, защото все още има и добри професионалисти.

Междувременно “Фейсбук” група организира в петък протест в София срещу полицейското насилие. Събитието е под наслов „Качество, а не количество в МВР”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.