Красен Станчев: Управата на БНБ не бива да се сменя сега

Управлението на БНБ не трябва да се сменя в момента, коментира в предаването “12+3” на БНР Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика. Той е категоричен, че КТБ не може да бъде отворена веднага, независимо от желанието на вложителите в банката и провеждащите се протести срещу това, че трезорът остава под специалния надзор на БНБ.
По думите на Красен Станчев, последното нещо, което е ясно, е, че в момента Централна банка не може да направи за КТБ нищо повече от това, което вече е направила, но е могла по-бързо да започне операции по събиране на вземания. Според Станчев, в тази връзка има две възможности, които не са добре използвани до момента. Първата от тях е да се предложи на хората, които са и кредитополучатели, и спестители в КТБ, да превърнат част от своите депозити в изплащане на кредити им. Второто нещо, което може да стане, е – тези, които са само вложители, да продадат своите вземания от КТБ на онези, които имат да изплащат кредити.

Красен Станчев допълва, че това нещо не може да стане лесно, защото за около 60% от досиетата няма пълна информация. Именно липсата на информация, според Станчев, обяснява наличието на нестабилност в поведението на Централна банка.

Красен Станчев смята, че в момента няма друг сценарий, освен КТБ да фалира.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.