Красен Станчев: Пускането на „Кремиковци” ще струва по 300 лв. на човек

Изкупуването от страна на държавата и повторното пускане на „Кремиковци” ще струва на всеки българин по около 300 лева или повече, отколкото дават данъкоплатците за едногодишната издръжка на цялата държавна администрация. Така  председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев коментира по БНР идеята държавата да изкупи активите на обявеното в ликвидация частно предприятие.

В сряда, по предложение на ПГ на “Атака” депутатите дебатираха дали “Кремиковци” може да заработи отново. Решението беше отложено и се създаде работна група от икономическата парламентарна комисия, която да проучи възможностите.

Красен Станчев припомни, че идеята не е нова и е огласявана както от премиера Пламен Орешарски, така и от депутати от левицата. Експертът обаче е категоричен, че няма логика държавата да прави каквито и да е действия в частна сфера. Станчев припомни, че „Кремиковци” е частна собственост след ликвидацията и е било оценявано на около 316 милиона лева и освен това, онова, което в момента съществува в “Кремиковци”, не може да бъде пуснато без сериозни инвестиции.

„Вероятно ще са (нужни) 200 милиона лева. Държавата ще трябва да изкупи цялата собственост на предприятието, за да предприеме каквото и да било там. 200 милиона лева – това са някъде около 300 лева на данъкоплатеца – повече от издръжката на държавната администрация тази година, която е около 260 лева на човек”, обясни Красен Станчев. Според него най-странното е, че замисълът е на новия собственик да се дадат някакви пари.

„Така е и с “Химко”. Знам, че тази идея за реиндустриализация и преприватизация е обсъждана миналото лято с консултантската група на Световната банка и те са се хванали за главата”, заяви председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Красен Станчев изквича. Хем знае, че няма да се случи повторния пуск на Кремиковци, хем се обажда. Щяло да струва… ами да сметне колко струва на всеки българин преминаването ни към капитализъм и последващото съсипване на Кремиковци, което именно той провъзлгасява през годините. Институтчик!

Leave a Reply

Your email address will not be published.