Красен Станчев: Ако сега парламентът смени УС на БНБ, сигурно ще избере седмина “Пеевски”

Красен Станчев от Института за пазарна икономика смята, че моментът е абсолютно неподходящ за смяна на управителя и ръководството на БНБ.

“Това не трябва да се прави в никакъв случай, защото, ако това Народно събрание започне да назначава управител на Централната банка, ще назначат седмина “Пеевски” на сегашните постове. Онова, което може да се направи и трябва да се направи относително бързо, е сегашното ръководство на Централната банка да се справи с проблема. По този начин то ще понесе отговорност и ще покаже, че може да се справи”, коментира Красет Станчев по БНР.

Експертът критикува и намерението държавата да поеме и плати всички средства, източени от КТБ чрез прехвърлянето на сметките в Креди Агрикол и нейното последващо одържавяване. Според Красен Станчев намерението за абсолютна ликвидна подкрепа означава, че със създаването на нова държавна банка на мястото на Креди Агрикол данъкоплатците поемат всички разходи по покриването на депозитите и всички рискове от оздравяването на системата. По думите му, той има усещането, че от събота на обяд има и политически, и обществен консенсус, че решението за одържавяване на “Креди Агрикол” не е подходящ вариант за решение на проблема.

Красен Станчев е на мнение, че всички сегашни проблеми около КТБ се решават много добре от процедурите, предвидени в сега действащия Закон за банковата несъстоятелност и не трябва да се прави специално законодателство, че онези, които са рискували и са си дали парите в КТБ – те просто трябва да си понесат последиците от своите решения и да бъдат компенсирани от Фонда за гарантиране на депозитите.

“Идеята за забрана да се говори за банки е много вредна. Общественото мнение е много здраво, политическият консенсус има правилна ориентация и обстоятелството, че тези неща се обсъждаха, беше причината да се появи такъв обществен консенсус”, посочи още Красен Станчев от ИПИ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.