Крах в земеделието и недохранване на нацията отчетоха експерти

Пълен крах в земеделието отчете ексземеделският министър в служебния кабинет на Марин Райков – проф. Иван Станков в качеството се на експерт по земеделието на АБВ по време на дискусия, организирана от партията в парламента. Проф. Станков представи Стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България, изготвена от 108 експерти. Според учения това е първият и единствен документ за бъдещето на отрасъла, изработван у нас. Според разработката почти цялата ни обработваема площ се използва за зърнопроизводство, като 93% от общо 80-те процента са засадени със зърно. За сметка на това трайните насаждения са едва 4%, а пасищата и мерите – едва 9%.

В сравнение със страните от ЕС България е със слабо развито животновъдство, едва 0,8% от площите й са засадени със зеленчуци, пасищата не са достатъчно натоварени с животни, поливните площи също са само 3%, а 1 милион тона плодородна почва се губи годишно.

В резултат на това българите са хронично недохранени с най-важните и здравословни земеделски продукти в сравнение с гражданите на ЕС и това се отнася както за месото, така и за млякото, зеленчуците и плодовете. Млякото се изкупува от българските производители на мизерни цени, ако изобщо се изкупува”, заяви проф. Станчев, а пазарът е завзет от вносни млека и млечни изделия. 15 търговски вериги държат 75% от търговията със земеделски продукти. По продоволствен показател България е в дъното на класацията на ЕС, заяви още проф. Станков.

Земеделието ни се характеризира и с ниска производителност, особено в хранителната промишленост, с влошен експорт, с концентрация на обработваемите площи в малко на брой производители, с липса на малки преработвателни предприятия и с пълна липса на интерес както към аграрната наука от страна на младите хора, така и към проблемите на отрасъла от страна на медиите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.