Кр. Станчев: VІІ блок в АЕЦ прави невъзможно поевтиняването на тока след време

Икономистът Красен Станчев е на мнение, че подписването на дългосрочен договор за строителството на VІІ блок на АЕЦ “Козлодуй” е икономически необосновано решение, а самата нова мощност е ненужна.

По БНТ Станчев обясни, че това е така защото покрай дебатите за АЕЦ “Белене” е станало ясно, че има достатъчно инсталирани мощности за производство на електричество, ясно е какви са цените, но освен това от няколко години има неприязън към дългосрочни договори, а сега се предлага още един такъв договор.
“Този договор ще направи невъзможно опита след няколко години в енергетиката да възникват мощности, които са по-евтини от сегашния микс”, изтъкна Красен Станчев.

Въпросът не е в цената, а в националната сигурност, опонира енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той оцени договора с “Уестингхаус” като подписано споразумение за намерения, които отварят една пътна карта. По думите на проф. Тасев, трябва да се извършат много действия преди да се даде отговор на въпроса “трябва ли ни или не ни трябва?”, но при всички положения след време проектът за VІІ блок ще изглежда по коренно различен начин отколкото сега.

Практически същата гледна точка защити по телефона и изп. директор на АЕЦ Иван Генов.

Надявам се до края на тази седмица, колкото се може по-бързо до бъде публикувано това споразумение на сайта на АЕЦ “Козлодуй”, – каза Генов. Той допълни, че споразумението би трябвало да даде възможност на АЕЦ “Козлодуй”да работи с “Уестингхаус” за изясняване на възможностите дали е изгодно за АЕЦ изграждането на новата мощност. Според Генов, ако нищо не попречи, блокът трябва да заработи 2024-2025 година, а най-добрият вариант е финансирането да стане докато работят 5 и 6 блок за да се получи приемлива усреднена цена та тока от централата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.