Кр. Георгиева: В света има 6 големи кризи, страшно е…

Кристалина Георгиева забрави за генофонда, предупреждава за цунами от бежанци

През петте години, в които българката Кристалина Георгиева беше еврокомисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи, ЕС е помогнал на 450 милиона души, пострадали от бедствия или конфликти. Това стана ясно от кратката равносметка, която Кристалина Георгиева направи по БНТ. Настоящият заместник-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси изтъкна, че оставя на наследника ис, отговарящ за хуманитарната помощ силни институционални възможности за бъдещето – център, който работи 24 часа, 365 дни в годината, Европейски корпус на доброволците, много по-солидна база за работа в областта на превенцията.

Кристалина Георгиева подчерта, че светът не е бил раздиран от толкова много кризи от времето на Втората световна война. В момента има 6 големи кризи: Сирия, Ирак, ЦАР, Южен Судан, Украйна, епидемията от ебола.

„Това е най-трудният период за хуманитарните работници, при това на много места все по-опасно е да се работи. Там,където върлува ебола, болестта убива, там, където върлува омразата и жестокостта, оръжието убива”, коментира Кристалина Георгиева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.