Кр. Георгиева: Нека трудните реформи бъдат направени докрай

Новото българско правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай реформите, които са били отлагани с години, защото са политически трудни. Това призова в интервю за БНР заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Отдавна отлаганите реформи в здравеопазването, пенсионната система и администрацията, да бъдат доведени до край, да се подобри инвестиционния климат и да се въведе електронно управление, призова Кристалина Георгиева и предупреди, че в противен случай, наред с икономическите проблеми, ще се задълбочават и политическите.

Георгиева обясни, че комисията може и да не започне процедура срещу България заради свръхдефицита, но подчерта, че трикратното му увеличаване в рамките на 1 година е сериозен проблем, който изисква сериозни мерки. Освен това Георгиева оцени като тревожна прогнозата на Европейската комисия за спад на растежа и инвестициите в България, както и за увеличаване на дълга и дефицита.

Дали ще има процедура за свръхдефицит срещу България, ще стане ясно през април, след оценка на причините за него и действията за намаляването му.

Ние в комисията се отнасяме много сериозно към това, каква е комбинацията на проблем и усилия за неговото решаване. Когато ги видим, тогава правим препоръка към съвета, допълни Кристалина Георгиева.

Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се прояви кураж те да бъдат решавани, аз се боя, че няма да успеем да адресираме най-големият ни проблем в момента, а той е проблемът на доверието. Хората са се отчаяли, изтъкна Кристалина Георгиева. Все пак, според нея, второто правителство на Бойко Борисов дава надежда за изход от кризисната ситуация в България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.