Кр. Георгиева: Има риск от радикализация, ако не интегрираме бежанците

„Тези деца могат да се учат в български училища, да говорят български език и да бъдат интегрирани в България, така че да нямаме риск от радикализация и озлобяване. Ако оставим децата извън училище, ще има риск от радикализация” Това коментира на брифинг еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева след като посети две от местата за настаняване на бежанци в София – в кварталите Враждебна и Военна рампа.

Георгиева изброи инструментите, с които разполага Европейската комисия, за да оказва помощ на страни, в които има бежанска вълна.

„Комисията предоставя финансова помощ за три неща: за приемане, регистрация на бежанци; за интегрирането им; както и финансова помощ, за да могат тези хора да се върнат обратно в страната си, когато условията позволяват”, обясни Кристалина Георгиева. После добави, че в следващите 7 години в ЕК са заложени общо 6 милиарда евро, които в известна степен вече са разпределени по страни.

„Важно е да работим към това да се представи предложение за финансиране, което да отразява прогнозите за развитие на бежанския проблем”, посъветва българският еврокомисар. По думите на Георгиева, у нас все още не е проблем на пари, тъй като България има няколкостотин милиона евро, които няма да успеем да усвоим от структурните и кохезионните фондове. „Нашата трудност идва от това, че преди не сме се сблъсквали с такъв проблем и трябва организация, която да ни помогне да се справим с него. Брюксел дава, ама в кошара не вкарва”, посочи Георгиева.

По време на посещението си в столичните центрове за бежанция еврокомисар Георгиева бе придружавана от кмета Йорданка Фандъкова.

Моето настояване е да не се разширява повече капацитетът на София за бежанци, защото той на практика е изчерпан, за да може да се справим със ситуацията с бежанците, включително и в предстоящите тежки зимни месеци. Това каза Фандъковса пред медиите. Градоначалничката допълни, че вече всичко, което е могла да предложи, го е предложила и поискала, защото работи от няколко седмици по този въпрос.

„Срещнах се с хората, които живеят около центровете за бежанци, за да чуя техните проблеми, за да може да предприемем действия, поисках повече полиция, срещах се с министъра на вътрешните работи, с премиера”, каза още Фандъкова.

„При настаняването на бежанци в другите страни винаги големите градове са по-привлекателни. Половината бежанци са градски бежанци, а не са в лагери и центрове. Това не е обезателно лошо, стига да има добра политика. Другите страни се отнасят много внимателно към това как да бъдат настанени бежанците в регионите”, обясни Кристалина Георгиева.

БЧК прави всичко, за да подпомогне държавните институции, в казуса с бежанците, увери на свой ред председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.