Кр. Георгиева: Ако бъда номинирана имам шансове за много сериозен ресор

Настоящият български еврокомисар Кристалина Георгиева съобщи пред БНТ, че с радост ще приеме номинацията за еврокомисар, ако правителството я издигне Тази си позиция Кр. Георгиева потвърди и пред други български медии в часовете след като на Европейския съвет в Брюксел премиерът Пламен Орешарски обяви, че правителството подкрепя нейната кандидатура за върховен комисар по външната политика в следващата Европейска комисия, която ще бъде ръководена от Жан-Клод Юнкер. Европейските лидери обаче не успяха да се споразумеят за това, кой да наследи Катрин Аштън и Херман ван Ромпой и отложиха решението си за извънреден Европейски съвет, насрочен за 30 август.

“Аз съм готова да поема отговорност, ако България го поиска от мен. Отнасям се много сериозно към репутацията на нашата страна, държа високо българското знаме. Ще имам очакване за много сериозен ресор и за много сериозна позиция, тъй като предимството, което имам е 5 години много добра и призната работа”, коментира днес в ексклузивно интервю за БНТ Кристалина Георгиева. По думите й, много е добре за България да има българско име в списъка с кандидати за поста върховен представител за външната политика на съюза.

По-рано през седмицата EurActiv писа, че Жан-Клод Юнкер усилено се опитва да си гарантира, че Кристалина Георгиева ще бъде номинирана от правителството в София за поста заместник-председател на ЕК и върховен представител по въпросите на външните работи. Изданието цитира източник от ЕК, според който Юнкер е провел телефонен разговор с българския премиер Пламен Орешарски преди заседанието на Европейския съвет. В деня на самата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС в Брюксел Юнкер е имал и лична среща с Орешарски в хотела си.

Ш доколкото става дума за бъдещата кариера на Кристалина Георгиева, редно е да се спомене, че тя вече неколкократно отрече слухове, които я спрягат за поста “служебен премиер” и подчерта, че не би поела никаква държавна длъжност в България преди да изтече мандата й като еврокомисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.