Костов: Правителството има по-малко доверие от това на Орешарски

„Страната още е в криза и след сформирането на правителството. Счита се, че излизане от политическа криза има едва тогава, когато измине една пълна година без предсрочни избори. Недоверието към втория кабинет на Борисов е по-голямо от недоверието към Орешарски. Това е нетното недоверие – доверие минус недоверие. Това коментира в „Седмицата” на Дарик бившия лидер на ДСБ и настоящ шеф на лабораторията към НБУ за анализ на рискове и кризи Иван Костов. Според експремиера българските медии се вторачват в доверието, а не гледат, че истинската сила на едно правителство или парламент е да имат ниско общо нетно недоверие.

Иван Костов е на мнение, че правителството на Бойко Борисов няма сила да направи необходимите успешни стъпки в управлението.

„Общата несигурност в България в момента зависи много от суверенитета на страната, от нелегалните имигранти. Защото заедно с тях, в страната влизат радикални ислямисти – страната става междинен център за движение на бойци на Ислямска държава в посока на Европа”, коментира Иван Костов по отношение на сериозните рискове пред страната.

„Младите генерации намаляват много бързо, вместо ранните възрасти да са по-големи, при нас е обратното. Това означава, че не може да се очаква от такова население нарастване на потреблението, защото то се намалява, а тези в активна възраст намаляват още по-бързо от общото население. Желанието да се купуват жилища, техника, което зависи не от пенсионерите, а от трудоспособните, а те фактически спадат много по-бързо от останалите”, добави Костов.

Преди два дни от януарското проучване на агенция Алфа Рисърч стана ясно, че почти всички институции продължават да бъдат белязани от дълбока ерозия на доверието. Възможностите и волята на държавата да изпълнява функциите си по защита на гражданите и прилагане върховенство на закона са поставени под сериозно съмнение, коментира Боряна Димитрова.

Два месеца след формирането си, вторият кабинет „Борисов” се ползва с крехкото доверие от 24%, срещу 36% недоверие. Най-висока подкрепа изразяват симпатизантите на коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторски блок, но дори и между тях все още е налице взаимно недоверие и подозрителност, се посочва в анализа на социолозите от Алфа Рисърч.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.