Костов обяви ББЦ за новият решаващ фактор в бъдещия парламент

В първите три месеца приходите, които държавният бюджет е събрал, са по-малко, отколкото приходите през първото тримесечие на миналата година, каза в предаването “12+3” на БНР Иван Костов, ръководител на Лабораторията за управление на риска при НБУ.

И изоставането е в големите суми, които се събрат – от данък добавена стойност и от акцизите. Това, което върви като изпълнение и през април също, точно повтаря прогнозата, която нашата Лаборатория даде в края на миналата година. Направихме прогноза, че приходите няма да бъдат изпълнени с 1,2 милрд- 1,5 милрд лева.  Правителството би трябвало сега, след изборите, да аткуализира своя бюджет, за да не се налага да реже “на парче”. Препоръката ни е да се вгледат в изпълнението на бюджета внимателно и тогава ще се види, че нещата са притеснителни.

Според Костов основната причина да се стигне до намаляващи приходи е, че в прогнозата, включително и в коригираната, МФ се успокои и даде прогноза за много високо изпълнение на реалния бюджет, което няма как да се стигне. Може да се мине и без актуализация, но това упражнение ще бъде много болезенено, защото в края на годината ще трябва да де отрежат разходи, които не бива да се третират по този начин.

Костов коментира и отминалите избори за европейски депутати.   Според него резултатите показват променена подкрепа за управляващото мнозинство. ДПС има много повече тежест, отколкото преди да се формира коалицията. Партиите, които се позиционираха против ЕС, те всичките претърпяха тежки поражения. Тези, които се обявиха “за” са големият печеливш на тези избори. Ако махнем идеологията и пристрастията, ББЦ е новият решаващ фактор в един бъдещ парламент, ако сега се проведат изборите. Този решаващ фактор не е ДПС, защото ДПС може да направи управляващо мнозинство с Бойко Борисов, ако Борисов желае. Или с Реформаторския блок желае. Нито едниния, още по-малко РБ биха приели ДПС з апатньор. При това положенвие ДПС остава в ляво да прави мнозинство. При тези съотношения единственият свободен фактор е ББЦ. Те могат да направят мнозинство с ГЕРБ и РБ, може и с БСП и ДПС. Т. е. тази формация е везната.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.