Костадин Паскалев: Нужни са предсрочни избори

Дали ще има предсрочни парламентарни избори, зависи от политическите договорки. Ако трябва обективно да оценявам обстановката обаче, би трябвало да има парламентарни избори преди президентските. Това е мнението на социалиста Костадин Паскалев, бивш вицепремиер и строителен министър, а преди това кмет на Благоевград и председател на НСОРБ, изразено по БНР. Като сериозна причина за предсрочни избори Паскалев посочи лошото финансово състояние на държавата.

“Тези тежки проблеми се изразяват включително и в спирането на обществените поръчки. Министерството на финансите се е превърнало в ООД, което се управлява по модела “КОЙ”. Общините в България имат изключително тежка финансова ситуация и то на базата на усвояване на европейски средства, на санкции, които се налагат при изпълнение на съответните проекти. В МФ не е ясно какво се случва по решаването на този проблем. Ние сме изправени пред някакъв полуаржентински модел по отношение на финансовата стабилност на държавата, която може да бъде срутена и през общините”, коментира Костадин Паскалев. Според него липсва прозрачност за разходването на публичните средства, а кредитите, които тегли държавата, сериозно надхвърлят дефицита, което подсказва други проблеми. По думите му, основният от тях е, че в края на миналата година държавата ни изплати всички дължими средства по проектите, които се реализираха в рамките на оперативните програми – това са около 7 милиарда лева – респективно тези средства не са верифицирани и не са възстановени на нашата държава в рамките на оценката на последния програмен период от Брюксел.

Основната заплаха за държавата ни в момента са санкциите, които биха могли да бъдат наложени от ЕК за изпълнението на тези оперативни програми на базата на пропуски, допуснати от съответните управляващи органи, подчерта Костадин Паскалев и допълни, че по този начин държавата ще катастрофира.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.