Костадин Костадинов: Варна не е на кмета и на общинската администрация, а на варненците!

Миналата седмица жителите на кв. Кайсиева градина във Варна излязоха на протест. Причината за недоволството им за пореден път е нехайството на общината, лишило ги от път както до училището, така и до централния пазар. До абсурда се стигна, след като собственици на частни терени решиха да оградят имотите си и по този начин прекъсват два от трите пътя, свързващи източната и западната част на квартала.

По този повод разговаряме с Костадин Костадинов, кандидат за кмет на Варна и лидер на партия Възраждане.

– Каква е причината жителите на кв. Кайсиева градина да излязат на протест преди седмица?

– С две огради бяха прекъснати както достъпът до единственото училище в квартала, така и два от трите възможни начини да се стигне до централния пазар. Третият от тези пътища обаче е незаконен, той се води временен път още от 1988-ма, докато постоянните са преградени. Така, на практика кварталът е разполовен. Единствената връзка между източната и западната половина бяха точно тези три пътища и сега по това малко пътче, което остана, дори две коли не могат да се разминат. Училището пък беше лишено от паркинг. Недай Боже на някое дете да му стане лошо първия учебен ден, няма как линейка да достигне до училището – то е абсолютно недостъпно за коли, трябва да пренесат детето на ръце през поляната.

11914967_1710806339149934_1610865656_n

– Защо се е стигнало до всичко това?

Общественият интерес винаги трябва да бъде над частния. Дори да приемем, че собствениците на тези имоти имат правото да ги оградят, общината трябва да откупи тези имоти, за да не се налага да се прави обходна инфраструктура. А в случай, че собствениците откажат да продадат имотите, тогава да отчужди 30% от парцелите, защото ЗУТ позволява такива отчуждителни мероприятия в този процент от размера и в крайна сметка, общината трябваше да изгради обходна инфраструктура – нови пътища и паркинг, а едва тогава да даде разрешение за заграждане на терените. Представете си абсурда някой да се появи в центъра на София и да каже, че на мястото на пл. Александър Невски навремето прадядо му е имал лозе, затова сега общината трябва да му върне този терен и той да си го огради. Ще му дадат ли разрешение!? Такъв е абсурда във варненския квартал „Кайсиева градина”, в който и аз живея.

Това не е даже абсурд, а престъпна небрежност и престъпно безхаберие от страна на кмета на Варна и на общинската администрация.

11913018_1173013952725132_730804732_n

Има ли вече и разрешение за строеж в този спорен частен имот, създал толкова проблеми на варненци?

– Не, разрешение за строеж няма, а само за заграждане, лично го проверих.

Къде е това, както сам се изразихте, „нагло погазване на закона”, довело до общественото недоволство? И любимия въпрос на българската журналистика – #Кой е виновен?

– Бивша кметица на район Владиславово през 70-те години на миналия век, казва се Янка Стефанова. Тя е и собственичката на имотите, но виновникът е този, който е дал разрешение за ограждането на тези парцели. Защото Стефанова, като собственик на имота, си гледа своя интерес и това е разбираемо. Опитвам се да разбера кой в общината е погазил обществения интерес.

В случая е погазен обществения интерес в полза на частния, на личния, което е недопустимо и престъпно.

Истина ли е, че Неделчо Михайлов, кмет на района, е провеждал множество разговори с жителите и лично се е заел да осигури път?

– Той има доброто желание, но това не е в правомощията му. Тези неща зависят изцяло от кмета на общината, който до момента не само, че не е направил нищо, а дори по всякакъв начин показва, че този проблем въобще не го интересува.

– Жителите на „Кайсиева градина” получихте много обещания. Може да прозвучи клиширано, но вярвате ли им?

– Първото беше преди три седмици, когато обещаха, че няма да се строи въобще ограда. Следващото беше, че оградата ще се направи, но ще има достъп през нея. После пък – че няма да има достъп през оградата, но ще има път, който трябваше да е готов преди седмица. Предпоследното обещание беше, че пътят ще започне да се строи в понеделник. Днес е четвъртък и сега ни обещават, че до 15-ти септември ще има обходен път. Не вярвам на тези лъжци. Те са престъпници и трябва да си понесат съответната отговорност. Докато тези, които управляват Варна, не полежат малко в затвора, където им е мястото, заради това, че не са си свършили работата и са се изгаврили с хиляди жители на един от големите варненски квартали, като са позволили общественият интерес да бъде погазен, такива безобразия ще продължават да се случват. Казвам го като жител на квартала, като баща на дете, което учеше във въпросното училище „Стоян Михайловски”. Не можем по този начин да бъдем тъпкани и мачкани. Ние не сме рая и никой няма право да се държи с нас като с роби, защото в противен случай ще отидем в общината, ще извадим кмета от неговия кабинет, в който се е сврял и от който рядко излиза, и ще му покажем кой е истинският управник на града. И не, не е той, а ние, гражданите на Варна.

– Да припомним как протече самия протест.

– Около 250 жители на „Кайсиева градина” излязохме да протестираме, като аз се включих не като кандидат за кмет, а като техен съсед и като гражданин. Имаше членове и на много други партии. Няма значение кой от коя партия е, защото нашите деца заедно ходят на училище. По моя инициатива всички домоуправители на 30-те входа в квартала са подели подписка и до понеделник очакваме да бъдат събрани около 5 000 подписа. Лично аз ще я внеса в кабинета на кмета.

Пак повтарям – не се ли съобразят с нас, ще отидем и ще покажем кой е реалния управник на Варна. А това сме ние – варненците.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.