Костадин Костадинов, кандидат за кмет на Варна: Ако с моя блок се случи нещо, общината ще се погрижи ли за мен?!

След като част от незаконните постройки във варненския квартал „Максуда“ бяха съборени, за да не се стигне до бунтове на жителите, останали на улицата, общината в Морската столица реши проблема, като ги настани в социалното общежитие в ж.к. „Победа“. Плъзна слух, че, за да осигури покрив над главите на ромите, администрацията на кмета Иван Портних е изгонила от общежитието много българи в тежко положение. Хора от „Победа“ пък започнаха да недоволстват от новите си съседи – циганите, дошли от гетото, започнали да тероризират квартала, да обират магазините, да бият българските деца. За тези и други проблеми на Варна отново разговаряме с Костадин Костадинов – общински съветник, лидер на ПП Възраждане и кандидат-кмет на Варна.

5

 

– Докато гражданите на „Кайсиева градина” протестираха заради отцепването на квартала, цялото медийно внимание във Варна беше насочено към събарянето на незаконните коптори в „Максуда”. Разкажете ми за тази акция на общината и на кмета на района, който също присъстваше.

– Силно се съмнявам тази акция да е решение на кмета на града Иван Портних, поради простата причина, че той е доказал, че решенията за управлението на града не ги взема той. Не знам чие е това решение. Вероятно някой „тактик“ извън общината, защото аз подавам сигнали още от 2010 г., когато все още не бях общински съветник, че има незаконно строителство не само в „Максуда”. Не можем да делим незаконното строителство на циганско и не-циганско. То си е просто незаконно.

6

– Къде другаде има незаконно строителство във Варна?

– В Гъбената махала във Владиславово, в Розова долина в Аспарухово и на още хиляди други места. Най-голям проблем имаме с незаконните огради във вилните зони, които с новия устройствен план трябва да бъдат прибрани навътре в рамките на имота, защото се предвижда разширяване на пътищата в тези селищни образувания. Само, че това не се прави, защото общината не си върши работата.

Конкретно за тези незаконни коптори в Максуда, аз съм пускал сигнали първо през 2010 г., после през 2012 и 2013 г., когато градът пак се управляваше от ГЕРБ, но сегашният кмет беше общински съветник и председател на групата им в съвета. На практика те отказаха каквото и да било разглеждане на сигналите, които съм пускал. Благодарение на информацията, която ми дадоха обаче, разбрах колко е общата бройка на незаконните строежи в циганските квартали на Варна – приблизително 2000.

– Какво точно се случи в „Максуда” преди малко повече от седмица и какви бяха последиците от тази акция?

– Събориха част от копторите. Първоначално бяха предвидили 58, но събориха между 30 и 40, а част от хората от „Максуда” бяха преместени в едно от социалните общежития на общината. В рамките само на една седмица, тези 191 човека го превърнаха в непоносимо за живеене – същинско циганско гето.

В четвъртък в 19 ч. имаше протест на жителите на ж.к. „Победа”, които се оплакаха, че във въпросното социално общежитие има настанени, от много време насам, хора с много сериозни проблеми. Това, което ще проверя е, дали наистина са изкарали оттам крайно нуждаещите се българи, за да настанят цигани. В четвъртък лично ходих до общежитието и отвън видях, че първата им работа, след като са се настанили, е била да си сложат сателитни чинии – тези „бедни” хора, които уж нямат какво да ядат и къде да живеят. Оказа се, че общината ги и храни. По три пъти на ден!

Тоест, хората, извършили престъпление, строейки незаконно в чужд имот, нашата община и нашият кмет, вместо да ги санкционират, ги местят в по- добри и по-нормални условия, хранят ги и ги поят безплатно!

Това, на което станахме свидетели в „Максуда”, бе една недобре замислена и недобре изпълнена предизборна акция, с която се цели, от една страна, да се спечелят гласове на българи, които искат да видят, че най-накрая общината и държавата вършат нещо срещу циганското беззаконие, от друга – циганите се настаняват в едни прекрасни условия и им се гарантира, че ще изкарат там зимата. Тоест, да се спечелят малко гласове и от циганите, и от българите.

8

Но какво се получи.

Хората от ж.к. „Победа” ми се оплакаха, че положението в квартала им вече е нетърпимо. Започват нападения, буквално по улицата. Наблизо има център за незрящи и слепите момичета са били опипвани по улицата.

Има и голям супермаркет в близост, чиято управителка дойде лично, за да ми се оплаче, че девет пъти й се е налагало да затваря временно магазина, защото влизат цели тумби цигани, започват да отварят пакети с храна, ядат, хвърлят по земята, вдигат гюрултия и си заминават. Тя не може да се справи с това.

Оплакаха ми се хора, че децата им са били бити на детските площадки в квартала, защото са българчета.

На протеста имаше 300 души и част от тях тръгнаха към социалното общежитие, за да се саморазправят.

Присъстваше и зам.-кметът на общината Тодор Иванов, който на всеки въпрос и оплакване отговаряше с: „Ми къде да ги настаним!?” Аз казах къде: „Никъде!” Никой не е длъжен да настанява престъпници и закононарушители.

Ако, недай Боже, се случи нещо с блока, в който живея аз – в него сме около 30 семейства – дали някой ще ни настани!? Нима общината ще се погрижи за нас!? Вижте случая с жертвите на наводненията в „Аспарухово”, когато имаше помощи предимно за циганите.
3

Затова, който е нарушил закона, отива на свободен наем и се оправя сам. След като е пълнолетен – има равни права и равни задължения с другите. Не може да бъде третиран по различен начин. Но нашият кмет и общинската администрация ги третират така, защото са евтин източник на гласове. Няма етнически проблем във Варна, има законов проблем. Проблемите идват, когато не спазваш закона. Когато се опитваш да крадеш пари от социалните програми на общината, когато се опитваш да използваш бюджета, за да подпомагаш собствената си кампания.

Няма цигански проблем. Има български проблем. Престъпниците не трябва да се интегрират, те трябва да се наказват. Управляващата маса в България фаворизира тези хора и ги превърна, както казах, в евтин източник на гласове.

– Беззаконие ли цари във Варна?

– След като ние сме в Европейския съюз е очевидно, че нашето законодателство е синхронизирано с европейското. На теория, то не се различава особено от германското или френското. Проблемът е, че не се прилага. Като общински съветник съм се сблъсквал с отказ да ми бъде предоставена информация от общината за определени дейности на общинската администрация, които съм сметнал, че са в ущърб на обществения интерес. Точно това е беззаконието – не да нямаш закони, а да не ги прилагаш.

– Повтаря ли Варна случаите в Орландовци, Гърмен, Градец, Мечка и стотици подобни на тях?

– Тези случаи не са следствие от това, че на българите в един момент им е хрумнало, че трябва да се саморазправят с циганите. Всичко това е, заради фаворизирането на циганите от страна на управляващите.

Ако нещо такова се случи във Варна, вината ще бъде единствено и само на кмета. На този, който ги настани там, който ги държи там. Силно се надявам да не се стигне до ескалиране на напрежението. Повечето хора, живеещи около това социално общежитие са с малки деца. Това е много тих и спокоен квартал. Но буквално за седмица се превърна в долнопробно гето и хората започнаха да се страхуват.

2

Ако общината не изхвърли тези антисоциални престъпници оттам, самите жители ще искат да го направят. И тогава ще попитам на чия страна ще бъде властта? На чия ще бъде полицията, която слуша разпорежданията на кмета? На страната на жертвите, или на страната на циганите?

– Какви действия очаквате от страна на кмета на Варна и общинската администрация?

– Кметът трябва да издаде заповед, с която моментално се освобождава социалното общежитие. Но аз не вярвам този кмет да го направи, защото това означава да загуби циганските гласове.

– Какви са следващите Ваши стъпки и на жителите на „Победа”?

– В четвъртък, на 3-ти септември, от 19 ч., сме поканили кмета на Варна в двора на Техникума по дървообработване. Ще бъде интересно, защото досега Портних винаги е отказвал и е избягвал всякакви разговори и с граждани, и с общински съветници. Надявам се да дойде и да можем да му зададем някои въпроси, защото всеки гражданин има право да упражнява контрол върху тези, които управляват.

4

Силно се надявам това управление да приключи до няколко седмици и на 25-ти октомври жителите на Варна да направят избор в полза на доброто, на ефективността и на управлението от варненци

за Варна!

7Костадин Костадинов, държащ подписка на жителите на ж.к. “Победа” за освобождаването на социалното общежитие от настанените там бивши заселници на кв. “Максуда”.

Свързани публикации

4 Comments

  1. Я,платените педерасти,извинявам се,герберасти се обадиха.

  2. Коце , престани да лъжеш нагло , как хората от Победа са те потърсили , след като на протеста се запозна със жената представляваща хората в Победа ,а и към социалното общежитие ти предложи да се запътят протестиращите !!!
    И това ми било кандидат за КМЕТ ??????

  3. марешки повечко трябваше да те шамари теб долен тип

1 Trackback / Pingback

  1. kreport.eu 2015©

Leave a Reply

Your email address will not be published.