Корупционна схема ощетила Росатом с над 50 милиона рубли

Сътрудници на дъщерното предприятие на Росатом – ОКБ «Гидропресс» заедно с ръководството на руския филиал на Siemens чрез подставена фирма са откраднали повече от 50 милиона рубли, предназначени за създаване на оборудване за ядрени енергоблокове.Това съобщава специализираният портал atominfo, като се позовава на съобщение на руското МВР. Според разследващите, проектите, които по договора е трябвало да разработи немският концерн, в действителност са били разработени от белгородски студенти.

Според версията на следствието, през 2010-2011 година топ-менажера на «Сименс Индъстри Софтуер» (дъщерно предприятие на концерна Siemens AG) Анатолий Суздалцев и заместник генералния директор на компанията Илья Лавренев, чрез специално създадената от тях фиктивна фирма «ПИЛИМ-СФЕРА», са сключили с дъщерното предприятие на Росатом – ОКБ «Гидропресс» няколко договора на стойност повече от 50 милиона рубли. Установено е, че нито един от договорите не е бил изпълнен. Например, съгласно един от тях «ПИЛИМ-СФЕРА» е трябвало да настрой специалното програмно осигуряване, по-рано доставено в ОКБ от компанията «Сименс Индъстри Софтуер». Работата не е била извършена, но в сметките на подизпълнителя «Гидропресс» са превели 14,7 милиона рубли.

“По-късно извадените от контрола на държавата пари са превеждани по сметките на фиктивни по характер търговски дружества, а от там са теглени като реални пари от участниците в групата”, – заявяват от пресслужбата на МВД. Освен това, дъщерната структура на “Росатом” е поръчала на фиктивна фирма да направи 3D модел на строителната част на АЕЦ. Обаче, както се оказва в последствие, този проект е бил изпълнен от студенти в катедрата по техническо машиностроене на Белгородския държавен технически университет.

Сега Анатолий Суздалцев и Илья Лавренев са арестувани. Заведено им е обвинение за престъпление “Измама в особено голям мащаб”, предвиждащо наказание до 10 години лишаване от свобода.

Това не е първият корупционен скандал в “Росатом”. По-рано органите на МВД разкриха измама за 26 милиона рубли по аналогична схема от предишното ръководство на “Гидропресс”. Тогава, в края на 2008 година, предприятието е сключило договор със Санкт-Петербургския научно-изследователски и проектно-конструкторски  институт «Атомэнергопроект», предвиждащ създаване на елементи за АЕЦ, но нищо не е било произведено, а парите са заминали чрез фирми еднодневки.

През юни 2011 година беше арестуван бившият заместник генерален директор на “Росатом” Евгений Евстратов. Той беше уличен в присвояване на бовече от 50 милиона рубли, преддназначени за различни изследвания в ядрения отрасъл. Той е сключвал договори с различни компании, които не се имали никакво отношение към науката. Фактически научните материали, представени на ръководството на държавната корпорация са се оказали свалени от Интернет чужди дисертации. По този начин през 2011 година редица високопоставени ръководители на «Росэнергоатом», според следствието са откраднали 100 милиона рубли, предназначени за снабдяване с ръчни манипулатори на хранилищата за ядрени отпадъци.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.