Корумбашев: Резултатите на БСП не са повод за срам

„Резултатът е по-нисък от това, което очаквахме. Той е разочароващ. Другите четири партии, които излъчиха евродепутати, заслужават поздравления. Трябва да се отбележи и влизането на „България без цензура” и Реформаторския блок”, каза в „Здравей, България” Петър Курумбашев, избран за евродепутат от „Коалиция за България”.
По думите му кампанията на БСП и резултатът не са повод за срам. „Неприятното е, че ни даваха една много близка разлика с ГЕРБ и никой не очакваше такъв резултат”, каза той. Според него има чисто наказателен вот на хората, които гласуват с червената бюлетина, като вероятно те са разочаровани от тази една година на управление на левицата. „Много е трудно в момента да си във властта и да получиш покачване на резултата”, заяви Курумбашев и добави, че има и други причини, като едната е изказванията им за Украйна и Русия. Втората причина е появата на АБВ. „Час от привържениците на левицата бяха разколебани и те не излязоха да гласуват нито за БСП, нито за АБВ”, коментира бъдещият евродепутат.

На въпрос слаб лидер ли е Сергей Станишев той отговори, че той е влязъл с огромна амбиция в тази кампания и е свършил огромна работа в кампанията. „В отлични отношения съм и със Станишев, и с Иво Прокопиев”, заяви той.

Относно казусът „Бобов дол” Курумбашев отговори, че положението с безработицата е на много места в България. „Политическата класа трябва да си признае няколко нещ, които стават по време на избори. Едното е така наречения корпоративен вот. Второто нещо е натискът от държавни и общински структури да се гласува по определен начин търгувайки с влияние и страха от безработица. Третия начин, който беше легализиран, беше чрез така наречените наблюдатели. Не виждам какво могат да направят евродепутатите, че нещо да се промени в България. Това е работа на нашия морал, а ние го направихме като норма”, заяви той.

Попита може ли Сергей Станишев да преценява действителността той отговори, че трябва да се направи анализ. „Накрая може да се окаже, че социолозите не могат да преценяват ситуацията. Според мен не трябваше да се прави такава голяма медийна кампания, защото тя действа точно по обратния начин”, категоричен беше той.

Относно многото сигнали за нарушения по време на изборите той каза, че има закон, но е видно, че той не се спазва.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.